main logo
1227

Cum a ajuns în România peștele contaminat cu mercur și plumb

Sute de tone de pește contaminat cu metale grele pescuit din ape poluate din alte țări s-au vândut în România, în ultimii ani, spun anchetatorii.

Cum a ajuns în România peștele contaminat cu mercur și plumb

Polițiștii români, ajutați de colegii lor din Spania, Franța și Ungaria, verifică rețeaua care a umplut piețele și magazinele cu pește cu mercur şi plumb. Peste o sută de percheziții s-au desfășurat în marți dimineață în România, și în străinătate, la depozite și în locuințele celor implicați. În ultimii doi ani, vameșii au confiscat și distrus 30 de tone de pește contaminat, dar nimeni nu știe, câte transporturi suspecte, au scăpat de controale, transmite Ştiri.md cu referire la stirileprotv.ro.

Zeci de depozite frigorifice sau puncte de prelucrare a peştelui din Bucureşti şi 13 judeţe din România au fost percheziţionate la prima oră. Echipe formate din poliţişti, procurori şi inspectori ANSVSA şi DSV căutau peste contaminat cu metale grele.

„Peştele a fost braconat din zone poluate, autorităţile din Franța, Italia şi Spania au interzis pescuitul acolo tocmai pentru că apele erau poluate şi produsele sunt alterate şi dacă ar ajunge la consumator ar fi provocat anumite boli”, a declarat Georgian Drăgan, purtător de cuvânt al IGPR.

„În 4 zile ajungeau în România. Pe interceptări telefonice sunau convorbiri de genul “bă, dar cam miroase! Spală-l şi tu cu oţet. Ţine-l la marinat să nu mai miroasă”. După aia le livrau la firme, nu pot să pronunţ nume, dar sunt firme de la care şi dumneavoastră sigur v-aţi aprovizionat”, spune Teodor Nită, procuror al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța.

Cum a ajuns peștele contaminat în România

Anchetatorii spun că gruparea care aducea pește contaminat în România copia ştampila şi datele unor firme din Portugalia care se ocupau de comerţul cu produse piscicole. O reţea similară din Italia a fost demascata de reporterii emisiunii România Te Iubesc.

Studiile de laborator din Italia au arătat că peştii braconaţi în râuri contaminate aveau o concentraţie de metale grele de sute de ori mai mare faţă de limita admisă. Probele au fost recoltate de la specii precum anghilă, somn şi crap, iar metalele identificate au fost plumb, cadmiu şi mercur.

„Foarte multe studii din ultimii ani realizează o asociere între prezenta mercurului şi prezenta tumorilor pe tubul digestiv. Secţionarea tumorilor a arătat că în interior, concentraţia de mercur e de 70 de ori mai mare decât într-un ţesut normal”, spune Radu Trincu, medic primar, Spitalul de Urgență București. 

Simptomele unei intoxicații 

Simptomele unei eventuale intoxicaţii cu metale grele apar târziu în timp.

„Am peste o mie de pacienţi. Vin din Galaţi din Brăila, dar cei mai mulţi din Bucureşti. Au dosare medicale de sute de pagini: tulburări de atenţie, memorie, parestezii, insomnii, furnicături la niv pielii”, mai spune medicul Radu Trincu. 

În căutarea peştelui contaminat, poliţiştii au descoperit şi alte nereguli. În Brașov, într-un depozit peştele era ținut în lăzi așezate pe jos, pe podeaua murdară.

Iae la Hârşova, pe malul Dunării, un punct de procesare a peştelui era amenajat într-un garaj murdar.

Poliţiştii români şi spanioli au descins şi în judeţul Constantă la 26 de adrese şi au oprit şi câteva maşini.

Într-un alt depozit din Buzău, inspectorii şi poliţiştii au găsit peste tranşat lăsat în lăzi cu apă murdară, lângă pereţi plini de rugină.

Procurorii care coordonează ancheta au început urmărirea penală în rem pentru constituirea unui grup infracţional organizat, comercializare de produse alterate, evaziune fiscală şi comercializare fără documente legale a peştelui. Acţiunea s-a desfăşurat concomitent şi în alte ţări iar ancheta este condusă la nivel european de către Europol şi Eurojust.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării