main logo
510

Cronologie 2019: Cutremure cu magnitudinea peste 6 pe scara Richter produse în lume

Un cutremur cu magnitudinea de 6,9 s-a produs la 14 iulie 2019, în vestul Australiei.

Cronologie: Cutremure cu magnitudinea peste 6, produse în lume în 2019

Centrul Australian de Avertizare de Tsunami a transmis că nu există riscul să se producă valuri uriaşe. Seismul s-a produs la o adâncime de 33 de kilometri, la circa 203 kilometri de ţărm, în statul Western Australia, transmite Știri.md cu referire la Agerpres.

17 iunie - Un cutremur cu magnitudinea de 6,0 s-a produs în largul insulelor Kermadec, un arhipelag neo-zeelandez din Oceanul Pacific.

- Un puternic seism cu magnitudinea de 6 grade a lovit provincia chineză Sichuan, provocând cel puţin 12 morţi şi 134 de răniţi, potrivit unui bilanţ anunţat de oficiali locali şi de presa de stat. În total, peste 100.000 de persoane au fost afectate de acest seism, conform autorităţilor chineze.

16 iunie - Un seism de 7,4 grade a fost înregistrat în Oceanul Pacific, în apropiere de insulele Kermadec, un teritoriul neo-zeelandez nelocuit. Cutremurul a avut loc la ora 10:55 (22:55 GMT - 15 iun.), la o adâncime de 34 de kilometri şi la 928 de kilometri nord-est de oraşul Tauranga de pe Insula de Nord. Protecţia civilă neozeelandeză a emis o alertă de tsunami. Un alt seism cu magnitudinea de 6,1 a fost înregistrat în Pacific cu o oră mai devreme, la 9:56 GMT, la 97 de kilometri nord-est de Insula Tonga, epicentrul seismului fiind la o adâncime de 10 kilometri. Nu a fost raportat niciun risc de tsunami.

3 iunie - Un cutremur cu magnitudinea 6,2 s-a produs la sud-vest de oraşul Sibolga, aflat pe insula indoneziană Sumatra. Nu au fost raportate persoane rănite sau pagube materiale.


31 mai - Un seism cu magnitudinea 6,2 s-a produs într-o regiune sudică din Filipine. Epicentrul cutremurului a fost localizat la 92 de kilometri sud-est de oraşul Governor Generoso din provincia Davao Oriental, la peste 1.000 de kilometri sud de capitala ţării, Manila.

30 mai - Un cutremur cu magnitudinea 6,6 s-a produs în largul statului El Salvador. Epicentrul cutremurului a fost stabilit la circa 40 de kilometri sud de La Libertad, una dintre unităţile administrativ-teritoriale ale statului El Salvador.

26 mai - Un seism cu magnitudinea 8, care s-a produs în America de Sud, a făcut două victime şi a rănit alte 30 de persoane în Peru şi Ecuador. Cutremurul s-a produs la ora locală 02:41 (07:41 GMT) la o adâncime estimată la 141 de kilometri de Institutul de Geofizică din Peru (IGP) şi la 110 kilometri de omologul american al acestei instituţii, USGS.

14 mai - Un puternic seism de mică adâncime, cu magnitudinea 7,5, s-a produs în apropiere de Rabaul din insula New Britain în Papua Noua Guinee. Cutremurul a avut loc în largul oceanului, la circa 50 de kilometri est de Rabaul, la o adâncime de aproximativ 10 kilometri, la ora locală 10:58 p.m. (12:58 GMT).

12 mai - Un cutremur cu magnitudinea de 6,1 s-a produs în sud-vestul Panama, în apropiere de graniţa cu Costa Rica, la o adâncime de 37 de kilometri. Cinci persoane au fost rănite în urma cutremurului, a declarat Serviciul Naţional de Protecţie Civilă (Sinaproc). Două clădiri de locuinţe s-au prăbuşit şi alte două au fost deteriorate.

10 mai - Un cutremur cu magnitudinea 6,3 grade s-a produs în largul prefecturii Miyazaki, în sud-vestul Japoniei.

6 mai - Un seism cu magnitudinea 7,2 s-a produs în Papua Noua Guinee, ţară insulară situată în centura de foc a Pacificului. Cutremurul a avut loc la ora 21:19 GMT, la o adâncime de 126 de kilometri. Epicentrul seismului s-a aflat la aproximativ 300 de kilometri nord de capitala Port Moresby.

3 mai - Un cutremur cu magnitudinea 6,4 s-a produs în nord-estul Insulelor Solomon din Oceanul Pacific, la ora 7:25 GMT, la 145 kilometri nord-est de Buala, la o adâncime de 10 kilometri. Nu au fost raportate victime şi pagube materiale imediate.

23 aprilie - Un seism cu magnitudinea 6,5 grade s-a produs în insula Samar din Filipine, a anunţat Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite.

22 aprilie - Un cutremur cu magnitudinea de 6,3 a zguduit insula filipineză Luzon, cea mai mare şi mai populată din ţară. În urma cutremurului, care s-a produs la ora 09:11 GMT, la o adâncime de 40 de kilometri, s-au înregistrat cel puţin 11 morţi, clădirile din Manila s-au clătinat, iar pe Aeroportul Internaţional Clark au fost înregistrate pagube materiale importante.

18 aprilie - Un cutremur cu magnitudinea 6,1 s-a produs în zona oraşului taiwanez Hualien, situat pe coasta estică a ţării. Circulaţia unor trenuri de mare viteză a fost suspendată, iar elevii au fost evacuaţi din şcoli.

12 aprilie - Un seism cu magnitudinea revizuită la 6,8 s-a produs în largul insulei Sulawesi. Epicentrul cutremurului cu magnitudinea evaluată iniţial la 7 a fost stabilit la 280 de kilometri sud de provincia Gorontalo, la o adâncime de 43 de kilometri. Agenţia de Geofizică din Indonezia a emis o avertizare de tsunami, iar unii locuitori din provincia indoneziană Central Sulawesi au fost sfătuiţi să evacueze temporar zona.

31 martie - Un seism cu magnitudinea 6,2 s-a produs la 27 de kilometri nord de oraşul Santa Elena, situat pe coasta Ecuadorului. Cutremurul a avut loc la o adâncime de 18,5 kilometri.

30 martie - Un cutremur cu magnitudinea de 6,1 a lovit insula Papua Noua Guinee (sud-vestul Pacificului). Seismul, având epicentrul la 186 de kilometri est de Kandrian, s-a produs la ora 11:20 GMT.

24 martie - Două cutremure cu magnitudinea 6,3 şi 5,8 s-au produs în Insulele Maluku şi respectiv Sulawesi din Indonezia. Epicentrul cutremurului din Insulele Maluku a fost stabilit la o adâncime de 76,5 kilometri, la aproximativ 147 de kilometri nord-vest de oraşul Ternate. Cutremurul din Insula Sulawesi a avut epicentrul la aproximativ 125 de kilometri sud-est de oraşul Palu, la o adâncime de 36 de kilometri.

15 martie - Un cutremur cu magnitudinea 6,5 s-a produs în apropierea oraşului Cochabamba din centrul Boliviei. Cutremurul a avut epicentrul la aproximativ 55 de kilometri sud-est de localitatea Cochabamba.

8 martie - Un seism de magnitudine 6 s-a produs în largul coastelor orientale ale arhipelagului Filipine, fără a face victime sau pagube materiale. USGS şi Institutul filipinez de Vulcanologie şi Seismologie au anunţat că acest cutremur s-a produs la ora 15:06 GMT şi a avut epicentrul la aproximativ 40 de kilometri nord de Santa Monica, la o adâncime de 54 de kilometri.

1 martie - Un seism cu magnitudinea 7,1 s-a produs în sudul statului Peru, la o distanţă de 67 de kilometri nord-nord-vest de localitatea Juliaca şi la o adâncime de 258 de kilometri.

22 februarie - Un cutremur cu magnitudinea 7,5 s-a produs la ora 10:17 GMT, în apropierea frontierei dintre Peru şi Ecuador, la o adâncime de 132 de kilometri, într-o zonă puţin locuită.

17 februarie - Un cutremur cu magnitudinea 6,4 s-a produs la 47 kilometri nord-vest de localitatea Namatanai din Papua Noua Guinee. Epicentrul seismului a fost stabilit la o adâncime de 367,93 kilometri.

8 februarie - Un seism cu magnitudinea 6,1 a avut loc la est de Filipine, la adâncimea de 80 de kilometri, la o distanţă de 111 kilometri de oraşul Surigao de pe insula Mindanao. Nu au fost raportate victime şi pagube materiale.

2 februarie - Un seism de magnitudine 6, produs la mică adâncime, a zguduit provincia Sumatra de Vest, din vestul Indoneziei. Cutremurul a avut epicentrul la 117 km sud-est de insula Mentawai, la o adâncime de doar 17 kilometri sub platoul marin.

1 februarie - Un seism cu magnitudinea 6,6 s-a produs în statul Chiapas din sudul Mexicului, cutremurul fiind resimţit până în El Salvador. Epicentrul seismului a fost stabilit la o adâncime de 68 de kilometri, în apropierea coastei Pacificului şi graniţei Mexicului cu Guatemala.

22 ianuarie - Un cutremur cu magnitudinea 6,6 s-a produs în sudul localităţii Raba din Indonezia, în largul insulei Sumbawa, la scurt timp după un alt seism înregistrat în această regiune. Epicentrul cutremurului a fost stabilit la o adâncime de 36 kilometri, la circa 230 de kilometri sud de Raba, în estul insulei care face parte din provincia Nusa Tenggara de Vest.

20 ianuarie - Un cutremur cu magnitudinea de 6,7 grade pe Richter a lovit regiunea de centru-nord a Chile. Centrul naţional de seismologie a informat că mişcarea telurică s-a produs la ora 01:33 GMT, la "32 de kilometri nord-vest de Tongoy", circa 430 de kilometri nord de Santiago de Chile. Două persoane în vârstă, un bărbat şi o femeie, au decedat în urma unei crize cardiace.

18 ianuarie - Un cutremur cu magnitudinea 6,2 s-a produs în largul Insulei Clipperton din Oceanul Pacific, la 688 kilometri est sud-est de insula nelocuită din estul Oceanului Pacific, în largul coastelor Americii Centrale.

5 ianuarie - Un cutremur cu magnitudinea 6,8 a lovit statul brazilian Acre, de la graniţa cu Peru, a informat USGS. Seismul a avut loc la o adâncime de 575 kilometri, în regiunea Amazonului, la 89 de kilometri vest de oraşul Tarauacá, au indicat seismologii de la Universitatea din Brasilia.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării