main logo
315

Criza în Venezuela: Tot mai mulți cetățeni cer sprijin pentru azil

Biroul European de sprijin pentru azil (EASO) a anunțat luni că numărul cererilor de azil depuse de cetățenii din Venezuela a crescut cu 50% în luna februarie, pe fondul crizei politice din țară.

Criza în Venezuela: Tot mai mulți cetățeni cer sprijin pentru azil

Venezuelenii au devenit cei mai numeroși, după sirieni, solicitanți de protecție internațională în statele europene, cu peste 4000 de solicitări, transmite Știri.md cu referire la Evz.ro.

„Faptul că venezuelenii au depus mai multe cereri decât afganii constituie o evoluţie notabilă”, adaugă comunicatul.

Numărul cererilor depuse de cetăţeni venezueleni a crescut cu 51% faţă de ianuarie, „aproape s-a triplat” comparativ cu februarie 2018 şi reprezintă aproape 20% din totalul consemnat în 2018 (22.200), indică sursa menţionată.

Luna februarie a fost marcată în Venezuela de o agravare a crizei politice, economice şi umanitare în urma realegerii contestate a preşedintelui Nicolas Maduro, informează Agerpres.

După ce opozantul Juan Guaido s-a proclamat preşedinte interimar la 23 ianuarie, guvernul a intensificat reprimarea manifestaţiilor, a închis mai multe frontiere şi a blocat intrarea ajutorului umanitar.

Potrivit EASO, numărul latino-americanilor care au cerut azil în februarie în Europa, majoritatea în Spania, a fost cel mai ridicat din ultimii cinci ani. După venezueleni, cele mai multe cereri au aparţinut unor cetăţeni columbieni (1.937).

În fruntea clasamentului lunar se află în continuare sirienii, cu aproape 5.400 de cereri, în uşoară scădere faţă de ianuarie, iar pe locurile 3, 4 şi 5 se află afganii (3.608), irakienii (3.071) şi nigerienii (2.461).

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării