main logo
795

Crimă la Caracal: De ce nu se face experimentul cu butoiul

Gheorghe Dincă a fost transferat încă de sâmbătă în Arestul Poliției Olt, pentru a participa, luni și marți, la reconstituirea presupuselor crime pe care a mărturisit că le-a comis în casa din Caracal.

Crimă la Caracal: De ce nu se face experimentul cu butoiulFoto: digi24.ro

Reconstituirea urmăreşte refacerea parţial sau în totalitate a modului de operare a bărbatului acuzat că le-a omorât pe Luiza Melencu şi Alexandra Măceşanu, transmite Știri.md cu referire la Digi24.ro.

În această etapă procedurală nu se va face şi experimentul cu butoiul în care se presupune că Dincă ar fi ars-o pe Alexandra, a explicat la Digi24 Andrei Banu, fost poliţist criminalist. El a precizat şi care este motivul procedural pentru care acest experiment nu se va face acum.  

Pentru reconstituirea crimelor pe care a declarat că le-a comis, Gheorghe Dincă a fost transferat din Arestul Central, din București, în cel al IPJ Olt. De acolo a fost scos în această dimineață, sub escortă.

Prin reconstituire se reface în totalitate sau parţial modul în care s-a operat, se poate verifica sinceritatea celor declarate, se pot stabili noi probe în funcţie de conduita lui Gheorghe Dincă.

În ultimele luni s-au produs modificări în teren în topografie, e important de văzut reacţia lui Dincă, cei care participă la reconstituire vor să vadă cât de sincer este acuzatul, a spus Banu.

"Reconstruirea, teoretic, se poate face total sau parţial. Cea parţială ar fi fost numai în curtea lui Dincă. Reconstituirea nu trebuie confundată cu experimentul judiciar. Aşadar, experimentul care se face în butoi nu are de-a face cu reconstituirea. Reconstituirea se opreşte la butoi, apoi se face experimentul de către specialişti. Sunt acte care se completează, nu trebuie confundate", a explicat fostul poliţist criminalist.

Potrivit acestuia, dacă în etapa reconstituirii vor fi situaţii în care se fac afirmaţii diferite sau dacă apar constradicţii, teoretic, se pot face şi reconstituiri diferite, separate în funcţie de variantele abordate, se pun cap la cap aceste situaţii pentru a se stabili care este cea reală.

Reconstituirea, care este un act ca și experimentul care se face la finalul unei activităţi care infirmă sau confirmă anumite declaraţii, închide cercul cercetărilor. Se finalizează printr-un proces-verbal, filmări, chiar şi aeriene, care constituie probatoriu în instanţă.

Andrei Banu a mai explicat că reconstituirea e un act unilateral al lui Dincă, de conducere în teren, care presupune cooperarea lui cu echipa de anchetă şi nu trebuie confundat cu sugestionarea. "El trebuie lăsat să se ducă pe teren, să arate ce a făcut, nu trebuie sugestionat", a mai spus fostul poliţist criminalist.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării