main logo
768

Creatorul gazului Noviciok explică ce i-a salvat pe Iulia și Serghei Skripal

Chimistul Vil Mirzoian, unul dintre creatorii gazului Noviciok, a explicat ce i-a salvat pe Iulia și Serghei Skripal de la moarte după intoxicarea cu acest produs chimic.

Creatorul gazului Noviciok: Ce i-a salvat pe Iulia și Serghei SkripalCreatorul gazului Noviciok: Ce i-a salvat pe Iulia și Serghei Skripal

Potrivit creatorului Noviciokului, acesta nu și-a făcut pe deplin efectul din cauza climei umede din Marea Britanie, produsul chimic pierzându-și din eficiență în condițiile de umiditate, relatează Deschide.md

„Noviciok are un neajuns. Este instabil la condiții de umiditate ori, în ziua de 4 martie, atunci când au fost otrăviți Iulia și Serghei Skripal, în Salisbury era ceață iar picăturile de apă din aer nu au permis produsului chimic să-și facă efectul 100%. Doar un „cretin” care nu cunoaște nimic despre Noviciok putea folosi acest produs chimic în asemenea condiții”, susține Mirzoian într-un interviu acordat publicației Kommersant.

Anchetatorii britanici au stabilit că Serghei și Iulia Skripal s-au intoxicat cu un compus chimic numit Noviciok. Acesta a fost depus sub formă de gel pe mânerul ușii unde locuia fostul spion rus. Iulia Skripal a fost deja externată din spital și ar urma să primească azil politic în Marea Britanie, în timp ce Rusia acuză că ar fi vorba despre o răpire a unui cetățean de al său.

Britanicii au stabilit că gazul Noviciok a fost produs în Federația Rusă, la o fabrică secretă din regiunea Saratov.

În urma otrăvirii celor doi, Occidentul a reacționat cu expulzarea a peste 100 de diplomați ruși. 

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării