main logo
1795

Coșmarul celor 3 șoferi moldoveni blocați la frontiera Turciei cu Irakul

Trei moldoveni, șoferi de cursă lungă, trăiesc un adevărat calvar de mai bine de 3 luni.

Coșmarul celor 3 șoferi moldoveni blocați la frontiera Turciei cu Irakul

Ei au ajuns să locuiască în camioane, să se spele în stradă și să mănânce din ce li se oferă de străini, fiind blocați la frontiera dintre Turcia și Kurdistanul irakian, transmite Știri.md cu referire la tv6.md.

Bărbații s-au pomenit în această situație pentru că firma pentru care transportau cisterne cu alcool în Irak nu ar avea în regulă toate actele de livrare a mărfii.

Povestea acestora a devenit cunoscută, după ce familiile lor, au apelat la ajutorul presei.

Contactați de tv6, reprezentanții Ministerului de Externe au declarat că sunt la curent cu acest caz și că le oferă șoferilor servicii consulare.

Cei trei bărbați blocați la intrarea în Kurdistanul irakian sunt originari din UTA Găgăuzia. Leonid Doicov, unul dintre ei spune că, în zece ani de muncă în calitate de șofer de curse lungi, i s-au întâmplat de toate, dar e prima dată când se confruntă cu așa ceva.

Leonid Doicov, unul dintre ei spune că, în zece ani de muncă în calitate de șofer de curse lungi, i s-au întâmplat de toate, dar e prima dată când se confruntă cu așa ceva. Bărbatul a declarat pentru presa din regiunea găgăuză că sunt aproape patru luni de când kurzii nu le permit să treacă hotarul.

Leonid Doicov, șofer: „Nu putem să ne alimentăm adecvat, dormim în fiecare zi în cabină, iar vara mâncam doar o singură dată pe zi. 

Noi suntem zi de zi mințiți, deși avem actele la mână că putem face retur, însă nu ne lasă să plecăm de aici. Aici șeful frontierei poate să pună o ștampilă în cinci minute și să ne întoarcă pe partea Turciei, dar ei nu vor”.

Leonid Doicov, șofer: „În cabina mașinii avem o astfel de bucătărie, apă, pâine și altele. Aici dormim. Aici trăim. Iată dușul nostru. Punem canistrele cu apă pe scări și așa ne scăldăm”.

Leonid Doicov a remarcat faptul că firma pentru care lucrează a semnat un contract de livrare a trei cisterne de alcool din Moldova în Irak. La 15 iunie, el și colegii săi au ajuns la punctul de trecere a frontierei Ibrahim-Khalil, dar de acolo, camioanele nu s-au urnit din loc.

Potrivit bărbatului, de vină pentru cele întâmplate se face o companie americană, care a comandat marfa și care deși are un reprezentant vamal pe teritoriul Irakului nu face niciun efort, de una singură, sau împreună cu reprezentanții companiei expeditoare, pentru a rezolva problema.

Mai mult decât atât, el crede că un alt element important în toată povestea ar fi lipsa unor acte de import a lotului pe care îl transportă.

Leonid Doicov, șofer: „Brokerul, șeful vămii poate să ne pună nouă acest permis, semnătură pentru retur. Iată el ne tot promite asta deja de 104 zile că mâine, sau două, trei, cinci zile. Nu știu cât asta mai poate dura? Vom întâlni aici revelionul, apoi iarăși va veni vara”.

Reprezentații autonomiei Găgăuze spun că sunt în căutarea soluțiilor și cer repatrierea cetățenilor moldoveni.

Vitalie Vlah, șef departament Relații Internaționale ale Găgăuziei: „Despre acest caz am aflat recent, așa că imediat am trimis o solicitare către partea diplomatică și suntem alarmați de tot ce se petrece”.

Contactați de TV6, responsabili de la Ministerul de Externe ne-au spus că știu despre problemă încă de la finele lunii septembrie.

Instituția a stabilit legătura cu ei pentru a le fi acordată asistența consulară, fără însă a menționa cum anume pot fi ajutați concetățenii noștri.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării