main logo
618

Coreea de Nord închide accesul rutier și feroviar spre Sud

Coreea de Nord va întrerupe accesul rutier și feroviar către Coreea de Sud începând de miercuri, în încercarea de a „separa complet” cele două țări.

Coreea de Nord închide accesul rutier și feroviar spre SudFoto: adevarul.ro

Armata sa a declarat că Nordul va „închide și bloca permanent granița de sud” și va fortifica zonele de pe partea sa, transmite Știri.md cu referire la adevarul.ro.

Armata Populară Coreeană (KPA) a descris mișcarea drept „o măsură de autoapărare pentru inhibarea războiului”, susținând că a fost un răspuns la exercițiile de război din Coreea de Sud și la prezența frecventă a activelor nucleare americane în regiune.

Aceasta marchează o escaladare a ostilității într-un moment în care tensiunile dintre Corei sunt la cel mai înalt nivel din ultimii ani.

„Situația militară acută care predomină în peninsula coreeană impune forțelor armate ale RPDC (Republica Populară Democrată Coreeană) să ia măsuri mai hotărâte și mai puternice pentru a apăra mai credibil securitatea națională”, a declarat KPA într-un raport publicat de mass-media de stat KCNA.

Declarația este un pas în mare măsură simbolic din partea Pyongyangului. Drumurile și căile ferate care duc din Coreea de Nord în Sud sunt rareori folosite și au fost demontate treptat de autoritățile nord-coreene în ultimul an.

De asemenea, acest pas vine pe fondul unei campanii mai ample a Phenianului de a schimba modul în care se raportează la Sud și urmează unei serii de incidente incendiare care au afectat relațiile dintre cele două țări.

Aceste incidente au variat de la teste cu rachete la trimiterea a sute de baloane de gunoi peste granița de sud a Coreei de Nord.

În special, conducătorul nord-coreean Kim Jong-un a anunțat la începutul anului 2023 că nu mai depune eforturi pentru reunificarea cu Sudul, stârnind îngrijorarea că războiul ar putea reîncepe în peninsula coreeană.

„Cred că este necesar să revizuim unele conținuturi ale Constituției RPDC”, a declarat Kim la o reuniune a Adunării Supreme a Poporului (ASP) din Coreea de Nord în ianuarie.

„În opinia mea, este necesar să se elimine expresii din constituție precum „jumătatea nordică” și „independența, reunificarea pașnică și marea unitate națională”, a adăugat el, sugerând că constituția ar trebui revizuită «la următoarea sesiune».

Următoarea sesiune a avut loc săptămâna aceasta și s-a încheiat marți. Cu toate acestea, deși mulți spectatori se așteptau ca Phenianul să ratifice comentariile anterioare ale lui Kim și să aducă modificări constituționale politicilor privind unificarea și frontierele, nu au fost făcute publice astfel de modificări.

Un analist de la Institutul Coreean pentru Unificare Națională a sugerat că Pyongyang ar putea aștepta rezultatul alegerilor din SUA înainte de a lua decizii concrete.

Oficialii ar putea „lua în considerare ajustarea amplorii revizuirilor constituționale pentru a se alinia cu direcția noii administrații (americane)”, a declarat Hong Min.

Nu este clar dacă decizia Coreei de Nord de a întrerupe toate drumurile și căile ferate care o leagă de Sud a fost un rezultat al discuțiilor din timpul sesiunii SPA.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării