main logo
365

Coreea de Nord condamnă testul cu o rachetă intercontinentală efectuat recent de SUA

Regimul de la Phenian, în replică la criticile privind recentul exerciţiul nord-coreean de trageri cu rachete, afirmă că un test balistic american cu o rachetă intercontinentală, efectuat săptămâna trecută în zona centrală a Pacificului, reprezintă o ameninţare la adresa sa, potrivit agenţiei KCNA.

Coreea de Nord condamnă testul cu o rachetă efectuat recent de SUA

Forţele armate din Coreea de Nord au efectuat sâmbătă trageri cu sisteme de lansatoare multiple de rachete de 240 mm şi 300 mm la un poligon aflat în apropiere de oraşul Wonsan din estul ţării, unele proiectile zburând până la distanţa de 240 de kilometri înainte de a se prăbuşi în mare. Totodată, Phenianul a testat o rachetă balistică cu rază scurtă de acţiune, transmite Ştiri.md cu referire la mediafax.ro.

Coreea de Sud a reacţionat la exerciţiul de sâmbătă, făcând apel la "oprirea actelor care ar putea escalada tensiunile militare în Peninsula Coreeană".

Miercuri, un purtător de cuvânt al instituţiei nord-coreene care se ocupă de gestionarea relaţiilor militare cu Seulul a condamnat în mod vehement reacţia Coreei de Sud la recentul exerciţiul nord coreean de trageri cu rachete, afirmând că Seulul nu se află în poziţia de a critica regimul de la Phenian.

"Forţele militare sud-coreene nu au dreptul să spună un cuvânt concetăţenilor săi în condiţiile în care au acţionat ca un mut care a mâncat miere atunci când Statele Unite au lansat o rachetă intercontinentală Minuteman care ne ameninţă", a declarat oficialul nord-coreean, citat de agenţia oficială de ştiri KCNA, informează postul CNBC.

Mai mult, oficialul de la Phenian a criticat Coreea de Sud pentru participarea la exerciţii aeriene "provocatoare" alături de SUA, dar şi pentru că permite staţionarea sistemului antibalistic american THAAD pe teritoriul său.

Totodată, oficialul a sugerat că există posibilitatea ca forţele nord-coreene să efectueze noi teste militare în viitor.

De asemenea, Ministerul de Externe de la Phenian a transmis miercuri că exerciţiul militar desfăşurat în Coreea de Nord, în cadrul căruia liderul Kim Jong-un a monitorizat lansarea mai multor rachete, a fost unul "defensiv şi de rutină".

"Exerciţiul recent efectuat de armata noastră nu este altceva decât o parte a pregătirii militare obişnuite şi nu a vizat pe nimeni şi nici nu a provocat o agravare a situaţiei din regiune", a declarat miercuri un purtător de cuvânt al Ministerului.

În cursul exerciţiului, forţele nord-coreene au lansat şi o rachetă balistică cu rază mică de acţiune, fiind primul test balistic efectuat de regimul de la Phenian după testarea unei rachete balistice intercontinentale în noiembrie 2017.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării