main logo
544

Consiliul Rectorilor din România susține organizarea Bacalaureatului

Consiliul Naţional al Rectorilor susţine organizarea examenului de Bacalaureat, dar într-un mod responsabil şi echitabil, cu respectarea precauţiilor impuse de răspândirea COVID-19, privilegiind sănătatea elevilor şi a profesorilor, se arată într-un comunicat transmis miercuri de CNR.

Consiliul Rectorilor din România susține organizarea BacalaureatuluiFoto: monitorulcj.ro

"Înţelegem pe deplin îngrijorările elevilor şi părinţilor, derivate din maniera concretă de organizare a examenului de Bacalaureat în această perioadă atipică, marcată legal prin starea de urgenţă şi starea de alertă, determinate de declararea pandemiei de coronavirus SARS-CoV-2 la nivel mondial. 

Emoţiile fireşti generate de un examen important, definitoriu pentru personalitatea adolescenţilor şi pentru traseul ulterior în viaţă al acestora, sunt astfel dublate de restricţiile şi incertitudinile generate de criza pe care o traversăm, criză care afectează întreaga societate, şi nu numai din punct de vedere medical, dar şi economic şi social", subliniază CNR, transmite Știri.md cu referire la Agerpres.

Sursa citată subliniază însă că examenul naţional de Bacalaureat este singura modalitate de evaluare în măsură să certifice de o manieră unitară dobândirea cunoştinţelor şi aptitudinilor adecvate absolvirii învăţământului liceal, constituind de asemenea şi baza pentru a accede în instituţiile de învăţământ superior, tinerii având astfel şansa de a îmbrăţişa o profesie care solicită pregătire la nivel universitar. 

În România, această evaluare naţională a fost adoptată acum 95 de ani, Mircea Eliade făcând parte din prima generaţie care l-a susţinut.

"Considerăm că eliminarea examenului de Bacalaureat ar genera o inechitate socială importantă între absolvenţii promoţiei 2020 şi cei din promoţiile anterioare şi/ sau viitoare. De asemenea, credem că nu trebuie finanţate studiile unui număr mare de persoane, care după câteva săptămâni sau luni vor abandona facultatea din cauza nivelului necorespunzător de pregătire,

creând în acelaşi timp premisele unui eşec personal care le poate marca existenţa sau împiedicând poate accesul altora", se precizează în comunicat.

CNR adaugă faptul că organizarea examenului de Bacalaureat este necesară inclusiv din perspectiva garantării dreptului la educaţie, drept fundamental prevăzut de Constituţia României.

"Anul şcolar/ universitar nu a fost îngheţat, cu toţii, elevi, studenţi, părinţi şi cadre didactice, am făcut eforturi conjugate pentru a continua procesul de învăţământ. În toată această perioadă actul de predare şi învăţare a fost mutat în mediul digital. Nu a fost uşor şi nu este uşor în continuare. 

Ar trebui să renunţăm la o procedură de evaluare necesară şi unică prin natura ei, doar pentru că anul acesta trebuie să se desfăşoare diferit? Credem că nu şi considerăm obligatorie implicarea Ministerelor Sănătăţii şi al Internelor, alături de Ministerul Educaţiei şi Cercetării, în elaborarea normelor necesare şi luarea tuturor măsurilor pentru desfăşurarea în cele mai bune condiţii a acestui examen, având în vedere în acelaşi timp toate scenariile posibile. În acest context, universităţile îşi afirmă sprijinul pentru derularea evaluării naţionale în condiţii de siguranţă, fiind cunoscută atât capacitatea organizatorică, cât şi infrastructura de care dispun", se menţionează în comunicat.

Potrivit CNR, drumul către studiile universitare nu trebuie să fie "pavat cu situaţii de compromis" şi nicio generaţie de elevi nu trebuie să fie sacrificată.

"Le dorim succes tuturor, elevi, profesori, părinţi şi factori decizionali în educaţie, în faţa acestui prag şi îi asigurăm că universităţile româneşti se pregătesc cu toată responsabilitatea pentru viitoarea generaţie de studenţi", subliniază CNR.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării