main logo
661

Consiliul Europei avertizează Franța: Fără forță excesivă împotriva protestatarilor

Comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei, Dunja Mijatovic, a atenţionat vineri cu privire la "folosirea excesivă a forţei" împotriva demonstranţilor care protestează faţă de reforma sistemului de pensii din Franţa, solicitând Parisului să respecte dreptul de a manifesta.

CE avertizează Franța: Fără forță excesivă împotriva protestatarilor

"Incidente violente au avut loc, dintre care unele au vizat forţele de ordine", a declarat Dunja Mijatovic într-un comunicat, transmite Știri.md cu referire la digi24.ro.

"Dar actele de violenţă sporadice ale anumitor manifestanţi sau alte acte reprobabile comise de alte persoane în cursul unei manifestaţii nu au justificat utilizarea excesivă a forţei de către agenţi ai statului", a spus reprezentanta Consiliului Europei.

Ea a accentuat că datoria autorităţilor franceze este să permită exercitarea efectivă a libertăţilor, protejând manifestanţii paşnici şi jurnaliştii ce relatează de la aceste demonstraţii în faţa violenţelor poliţieneşti şi a indivizilor violenţi care acţionează în interiorul sau în apropierea coloanelor de manifestanţi.

Potrivit comisarului pentru drepturile omului al Consiliului Europei, violenţa, indiferent de sursa ei, nu ar trebui în niciun caz să fie utilizată ca mijloc de soluţionare a unei crize sociale sau politice.

"Violenţele trebuie să înceteze. Aceasta este o condiţie necesară pentru exercitarea efectivă a libertăţii de exprimare şi a libertăţii de asociere, precum şi pentru încrederea între populaţie şi forţele de ordine", a mai spus Dunja Mijatovic.

În ultimele zile, sindicate ale avocaţilor şi magistraţilor au denunţat violenţele poliţiei în timpul manifestaţiilor contra reformei pensiilor în Franţa.

Organizaţia "Reporteri Fără Frontiere" i-a cerut vineri ministrului de interne francez Gerald Darmanin să "pună capăt violenţelor poliţieneşti împotriva jurnaliştilor".

Darmanin declarase marţi că participarea la o "manifestaţie nedeclarată" constituie un "delict ce merită o arestare".

El a anunţat vineri deschiderea a 11 anchete judiciare cu privire la presupusele violenţe poliţieneşti comise în ultima săptămână în timpul manifestaţiilor contra reformei sistemului de pensii în Franţa.

Liga Franceză pentru Drepturile Omului a acuzat la rândul ei că autoritățile "subminează dreptul cetățenilor de a protesta prin folosirea forței disproporționate și utilizarea forței într-un mod periculos".

"Alunecarea înspre autoritarism a statului francez, brutalizarea relațiilor sociale prin violența poliției, violența de toate felurile fără tragere la răspundere reprezintă un scandal major", a declarat vineri președintele Ligii, Patrick Baudouin, potrivit France24.

Organizațiile pentru drepturile omului acuză, în special, folosirea tacticii de "îngrădire" a jandarmilor - atunci când grupuri mai mici de protestatari sunt înconjurate într-un spațiu îngust, iar apoi este declanșată intervenția forțelor de ordine.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării