main logo
934

Consiliul de Securitate al ONU va discuta despre recunoașterea Palestinei

Consiliul de Securitate al ONU va discuta, începând de luni, problema recunoașterii Palestinei ca stat membru - și nu doar cu statut de observator - al Națiunilor Unite, proces care ar putea dura câteva săptămâni, a informat sâmbătă EFE.

Consiliul de Securitate al ONU, discuții despre recunoașterea PalestineiFoto: noi.md

În sesiunea sa de dimineață, desfășurată cu ușile închise, Consiliul de Securitate al ONU a programat pe agendă subiectul „Admiterea de noi membri”, iar apoi, la prânz, va avea loc o altă sesiune deschisă pe această temă, cu citirea unei scrisori a secretarului general al organizației, Antonio Guterres, scrie agenția de presă spaniolă, transmite Știri.md cu referire la agerpres.ro.

Scrisoarea, datată miercuri, 3 aprilie, și adresată președinției Consiliului - deținută luna aceasta de Malta - nu este altceva decât o retransmitere oficială a depeșei care i-a fost înmânată lui Guterres cu o zi înainte de reprezentantul Palestinei la ONU, Riyad Mansour, în care acesta solicita acordarea calității de membru cu drepturi depline.

Conform reglementărilor ONU, Consiliul trebuie să creeze un comitet format din toți membrii săi (15) care studiază cazul și emite un raport. Dacă comitetul îl aprobă, cererea ajunge la Adunarea Generală, care o votează, iar în final se întoarce la Consiliu, care dă aprobarea finală.

Pentru ca solicitarea Palestinei să aibă succes, nouă din cei 15 membri nepermanenți trebuie să o susțină și niciunul dintre membrii permanenți nu trebuie să se opună prin veto.

În situația actuală, pare fezabil ca petiția palestiniană să strângă nouă voturi: cele ale Rusiei și Chinei, plus țările africane și latino-americane și chiar și unii europeni care recunosc deja statul palestinian, precum Malta și Slovenia. Rămâne de văzut care va fi poziția Japoniei și Coreei.

Cu toate acestea, analiștii consideră că este foarte probabil ca Statele Unite să-și folosească la un moment dat dreptul de veto, pe care în cele șase luni de război din Gaza l-au folosit deja de trei ori în favoarea aliatului lor, Israelul. 

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării