main logo
1850

Consilierul adjunct pentru securitate națională al SUA a mers la Kiev

Consilierul adjunct pentru securitate națională al SUA, Jon Finer, s-a întâlnit miercuri la Kiev cu președintele ucrainean, Vladimir Zelenski, și cu alți oficiali pentru a discuta despre prioritățile din războiul Ucrainei cu Rusia pentru restul mandatului președintelui Joe Biden, au declarat oficiali americani, citați de Reuters.

Consilierul adjunct pentru securitate națională al SUA a mers la KievFoto: ABC News/Jon Finer

Discuțiile lui Finer au inclus o întâlnire de 90 de minute cu oficiali militari ucraineni pentru a discuta despre stadiul războiului și strategia de viitor, au declarat oficialii pentru Reuters, transmite Știri.md cu referire la digi24.ro.

Forțele ruse avansează în estul Ucrainei, în timp ce trupele ucrainene au făcut o incursiune îndrăzneață în regiunea Kursk din Rusia. Următoarele luni sunt esențiale pentru Zelenski, care încearcă să câștige mai mult sprijin din partea Occidentului și să reia inițiativa în războiul cu Rusia, după invazia acesteia din februarie 2022. 

Finer a primit informații actualizate cu privire la modul în care se desfășoară incursiunea din Kursk, au declarat oficialii.

„În timp ce se afla la Kiev, domnul Finer a avut ocazia să se întâlnească cu președintele Zelenski și cu alți oficiali ucraineni cheie pentru a coordona planificarea noastră strategică pentru restul mandatului președintelui Biden”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, Sean Savett. 

Finer a făcut deplasarea la cererea lui Biden și a consilierului pentru securitate națională Jake Sullivan pentru a discuta despre sprijinul SUA pentru Ucraina în timp ce Biden mai rămâne în funcție câteva luni. Mandatul său se încheie pe data de 20 ianuarie. 

„Am folosit aceste întâlniri pentru a discuta despre asistența SUA pentru sistemul militar, economic și energetic al Ucrainei, printre alte domenii, și vom folosi rezultatele acestor întâlniri pentru a promova politica președintelui de a sprijini Ucraina până când va învinge în acest război”, a declarat Savett. 

Un alt oficial american a declarat că întâlnirea de o oră a lui Finer cu Zelenski și cu consilierul Andrii Iermak a fost productivă și substanțială și a inclus o actualizare a situației războiului și a strategiei viitoare. 

De asemenea, Finer s-a întâlnit cu prim-ministrul Ucrainei, cu ministrul Energiei și cu reprezentanți regionali pentru a discuta despre securitatea energetică și redresarea după recentele lovituri aeriene rusești, a declarat oficialul. 

În timp ce Zelenski face presiuni asupra Statelor Unite pentru a permite Kievului să lovească ținte militare aflate în interiorul teritoriului rus, ucrainenii nu s-au concentrat de data aceasta asupra utilizării rachetelor americane cu rază lungă de acțiune în interiorul Rusiei, a declarat oficialul.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării