main logo
2294

Concert de caritate la Berlin, de ziua opozantului rus Alexei Navalnîi

Un concert de caritate dedicat opozantului rus Alexei Navalnîi, decedat în condiții dubioase în februarie, a avut loc pe 4 iunie, în capitala Germaniei, Berlin. Evenimentul s-a desfășurat în ziua când politicianul ar fi împlinit vârsta de 48 de ani. Pe scenă au evoluat mai mulți artiști ruși cu poziție critică față de actualul regim de la Kremlin, dar și soția regretatului opozant.

Concert de caritate la Berlin, de ziua opozantului rus Alexei NavalnîiFoto: DW

La data de 4 iunie curent, Alexei Navalnîi ar fi împlinit 48 de ani. Cu această ocazie, la Berlin au fost organizate o serie de evenimente în memoria opozantului, relatează DW, transmite Știri.md, cu referire la newsmaker.md. 

Evenimentele au început de dimineață, cu slujbă de pomenire la biserica „Sfânta Maria”. Aceasta a fost oficiată de preotul Andrei Kordocikin, care a slujit mulți ani în biserica Maria Magdalena a Patriarhiei Moscovei din Madrid, însă a părăsit Biserica Ortodoxă Rusă din cauza dezacordului cu politicile conducerii acesteia.

La slujba de pomenire au participat sute de persoane, printre care deputați germani, soția lui Navalnîi, Iulia Navalnaia, și membri ai echipei opozantului.

Spre ora 19:00, în proximitatea sălii de concerte Uber Eats Music Hall, unde urma să aibă loc un concert de caritate dedicat lui Alexei Navalnîi, s-a format un rânde de oameni de 300 de metri.

Iar în holul sălii de concerte a fost afișată o mică expoziție de fotografii realizate de Evghenii Feldman, care l-a fotografiat pe Alexei Navalnîi timp de mai mulți ani.

Concertul propru-zis s-a început aproape de ora 20:00. În sală au putut fi observați intrând politicieni, artiști și celebrități precum Ecaterina Șulman, Marat Gelman, Varvara Șmîkova, Evgheni Chichvarkin, Kirill Ivanov, precum și membri ai echipei lui Navalnîi: Ivan Jdanov, Leonid Volkov, Ruslan Șavedinov și alții.

Concertul a fost intitulat „Salut, acesta este Navalnîi”. Denumirea reprezintă renumita frază cu care opozantul își începea videoclipurile publicate pe canalul său de YouTube.

Concertul a debutat cu evoluția orchestrei de cameră. Aceasta a interpretat compoziția instrumentală „Don’t give up”, scrisă de Anna Drubich special pentru evenimentul respectiv. După numărul orchestrei de cameră, pe ecranul de pe scenă au fost difuzate cadre din viața politicianului și citate celebre din discursurile sale. Publicul a scandat „Rusia va fi liberă”, „Nu războiului” și înjurături la adresa lui Vladimir Putin.

În continuare, pe scenă au evoluat trupele „Аигел”, „Каста”, „Порнофильмы” și rapperul Noize MC, care sunt critici ai actualului președinte al Rusiei, Vladimir Putin, și invaziei din Ucraina pe care acesta a început-o. În timpul prestației lui Noize MC, rapperul a dedicat piesa sa „Вояджер-1” deținuților politici și a interacționat mult cu publicul între melodii. La un moment dat, muzicianul a spus: „În sală cu siguranță sunt vreo 30 de FSB-iști, care și-au cumpărat bilet la concert. Și ei stau acum în picioare și sunt nevoiți să strige: „Путин – х…о””. Ulterior, acesta le-a dedicat cântecul său „Piesa trădătorului”.

Seara a culminat cu adresarea soției opozantului, Iulia Navalnaia. Aceasta și-a felicitat regretatul soț cu ocazia zilei sale de naștere. „Știu mult mai multe despre dragoste acum decât în urmă cu patru luni. Iubirea este mai puternică decât despărțirea. Iubirea este mai puternică decât frica. La mulți ani, iubitule. Într-o zi, și eu cred că foarte curând, vei primi cadoul pe care ți-l doreai. O Rusie liberă, fericită și frumoasă”, a declarat aceasta, în timp ce mulțimea scanda „Iulia, suntem cu tine” și „Mulțumesc”.

La final, pe scenă au echipa lui Navalnîi și artiștii, iar pe fundalul piesei „Сочиняй мечты” a trupei „Каста”, în sală au fost lansate baloane gonflabile albe.

De menționat că banii adunați în cadrul concertului de caritate vor fi direcționați spre ajutor pentru deținuții politici.

Decesul lui Alexei Navalnîi

Amintim că Alexei Navalnîi, cunoscut drept unul dintre principalii critici ai președintelui rus Vladimir Putin, a fost declarat mort pe 16 februarie. Acesta s-a stins din viață în închisoarea IK-3 din Siberia, unde era deținut din motive politice. Potrivit actului de constatare a decesului, întocmit de autoritățile ruse, Navalnîi ar fi decedat din „cauze naturale”. Politicianul a fost înmormântat pe 1 martie, la cimitirul „Borisov” de la Moscova.

Familia și echipa lui Alexei Navalnîi, lideri politici din întreaga lume, inclusiv de la Chișinău, și oameni de rând îl acuză pe președintele rus Vladimir Putin că l-a omorât pe disident. Iar Iulia Navalnaia a preluat lupta soțului său și a promis să-l tragă la răspundere pe Putin și anturajul său pentru asasinatul politicianului.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării