main logo
521

Circa 49 au murit în urma atacurilor armate din Noua Zeelandă

Cel puțin 49 de persoane au murit, iar alte 48 au fost rănite în urma atacurilor armate la două moschei din Noua Zeelandă.

Circa 49 au murit în urma atacurilor armate din Noua Zeelandă

Forțele de ordine susțin că au reținut deja patru persoane suspecte, printre care se numără și un tânăr de 28 de ani, care s-a filmat în timp ce împușca oamenii care se aflau la rugăciune în una dintre moschei, transmite Știri.md cu referire la Zdg.md.

Tânărul, care susține că se numește Brenton Tarrant, a difuzat live pe Facebook atacul de la una dintre moschei, asta după ce a publicat un manifestat împotriva imigranților, numidu-i „invadatori”. Înregistrarea video arată cum atacatorul intră în moschee și trage la întâmplare în oamenii care se rugau.

Un martor ocular a relatat că atacul armat a durat aproximativ 20 de minute.

În aceeași perioadă de timp a avut loc și un alt atac armat, la o altă moschee, unde alte șapte persoane au fost ucise.

În manifestul publicat de atacator, acesta susține că a fost inspirat de alte atacuri armate. Acesta precizează că nu agreează musulmanii și îi urăște pe cei care s-au convertit în această religie, numindu-i „trădători de sânge”. 

Atacatorul a mai scris că a planificat atacul timp de doi ani și că este susținătorul lui Donald Trump, ca „simbol al identității albe reînnoite și al scopului comun”. 

În manifest se mai precizează că scopul atacului armat a fost de „a reduce în mod direct numărul imigranților în țările europene”. Acesta a spus că Noua Zeelandă nu a fost „alegerea lui inițială” pentru atac, însă această locație va demonstra că „nicăieri în lume nu este sigur”.

„Trebuie să asigurăm existența poporului nostru și un viitor pentru copii albi”, a mai scris acesta.

În una dintre imaginile publicate de mass-media, se poate observa că pe armele sale erau inscripționate mai multe nume, printre care și a lui Șerban Cantacuzino, domnitor al Țării Românești. 

Atacatorul ar fi fost obsedat de istoria conflictelor dintre statele creștine europene și Imperiul Otoman. Pe armele atacurilor sunt inscripționate și numele altor comandanți crești, care au luptat împotriva armatelor otomane.

Premierul Noii Zeelande a declarat că gradul de alertă la adresa securităţii naţionale a fost ridicat la nivelul doi de risc .

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării