main logo
2929

Cine sunt președinții care au primit mandate de arestare din Haga

Vladimir Putin este al patrulea șef de stat care are un mandat de arestare emis de Curtea Internațională de Justiție de la Haga.

Cine sunt președinții care au primit mandate de arestare din HagaColaj: știri.md

Primul este fostul președinte al Sudanului, Omar al-Bashir. În 2008, CPI l-a acuzat pe politician de genocid în legătură cu conflictul din Darfur. În ciuda implicării probabile într-o crima gravă, al-Bashir a rămas la putere încă 11 ani, dar nu a avut o bătrânețe liniștită și calmă. În 2019, președintele Sudanului a fost răsturnat și arestat. Încă nu a fost trimis la Haga, transmite Știri.md cu referire la Ziare.com.

Omar al-Bashir

Al doilea este fostul președinte libian Muammar Gaddafi, unul dintre cei mai faimoși dictatori, a cărui soartă toți se tem să o repete. Un mandat de arestare a fost emis în 2011, dar nu a fost aplicat: Gaddafi a fost ucis cu brutalitate după 4 luni. Însă Gaddafi a trăit cu teamă pentru viața sa: politicianul s-a înconjurat de bodyguarzi și și-a schimbat constant locul de reședință. Cu toate acestea, măsurile de securitate sporite nu l-au salvat. În octombrie 2011, rebelii l-au capturat și bătut sever, filmând totul cu un telefon mobil. O soartă asemănătoare a avut fiul dictatorului.

Muammar Gaddafi

Al treilea este președintele Coastei de Fildeș, Laurent Gbagbo. În 2011 a pierdut alegerile, dar și-a dorit atât de mult să rămână la putere încât i-a fost frică să apară în public și a decis să se refugieze într-un buncăr. După o revoltă, președintele a fost arestat și dus la Haga. În 2019, a fost achitat.

Laurent Gbagbo

Toți dictatorii menționați au fost acuzați de crime împotriva umanității.

Între timp, Moscova a reacționat violent la aflarea veștii privind mandatul de arestare a lui Putin, declarând că nu se supune Curții.

Propagandista Margarita Simonyan susține că, de îndată ce Putin va fi arestat, Rusia va reacționa cu o lovitură nucleară.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării