main logo
425

Cine l-a sculptat pe Alexandru Ioan Cuza din zăpadă. Motivul

Petru Darie (75 ani) nu are niciun fel de studii artistice, dar de câţiva ani făureşte în grădiniţa blocului, iarnă de iarnă, monumente din zăpadă cu chipurile marilor români. Anul acesta, din cauza zăpezii puţine, a construit doar bustul lui Alexandru Ioan Cuza.

Cine l-a sculptat pe Alexandru Ioan Cuza din zăpadă. MotivulCine l-a sculptat pe Alexandru Ioan Cuza din zăpadă. Motivul. Foto: adevărul.ro

Chiar dacă iarna aceasta n-a fost tocmai generoasă cu Galaţiul, stratul de zăpadă de-abia ajungând la trei-patru centimetri, gălăţeanul Petru Darie (75 ani) a făcut tot posibilul pentru a realiza, cu ocazia aniversării Unirii Principatelor Române, un bust din omăt al domnitorului Alexandru Ioan Cuza. 

„Aş fi vrut să fac import din Germania, chiar din Florida, unde a fost zăpada mai mare, dar e  e greu. Am eliberat locurile de parcare ca să adun zăpada. Mi-am ajutat şi vecinii. Acum câteva ore bătea soarele, iar eu mă chinuiam să lucrez. Ne adaptăm după vreme”, spune pensionarul. 

Bustul se află în grădiniţa unui bloc din cartierul Micro 21 al Galaţiului, iar vecinii ineditului artist sunt foarte mândri că zona devine, în fiecare iarnă, un loc de pelerinaj în toată regula, scrie Adevărul.

„De când cu vecinul Titi şi oamenii lui din zăpadă am ajuns şi noi în atenţia lumii. Parcă e şi mai curat acuma prin zona noastră, că şi ăia de la salubritate ştiu că dacă nu-şi fac treaba o să ajungă la televizor mizeria lăsată de ei”, ne-a povestit, hâtru, unul dintre vecinii lui Petru Darie.

Sculptorul cartierului şi „cursurile” de bunic 

Deşi până la pensionare a trăit într-un deplin anonimat, Petru Darie a ajuns în ultimii ani de-a dreptul celebru pe internet, fotografiile cu lucrările lui adunând mii de distribuiri şi zeci de mii de „like”-uri, dovadă că oamenii apreciază lucrările efemere ale gălţeanului. 

Lucrează cu grija unui veteran al sculpturii, chiar dacă nu are niciun fel de studii artistice şi nici n-a mai sculpat ceva până la aproape 70 de ani. De altfel, a lucrat peste 40 de ani într-o fabrică de mobilă din Galaţi, ca tâmplar, apoi ca maistru şi ca şef de secţie. I-a plăcut dintotdeauna să deseneze, însă s-a mărginit la schiţe de mobilă şi alte desene spcifice meseriei. 

Pasiunea pentru sculpturile din zăpadă i-a apărut de-abia acum vreo cinci ani, când a exersat un Mihai Eminescu din zăpadă, după ce înainte, câţiva ani la rând, îşi dăduse mâna făcând oameni de zăpadă, care mai de care mai haioşi, pentru nepoţei. S-ar putea spune, aşadar, că a învăţat să sculpteze zăpada la cursurile neoficiale de bunic. 

Anul trecut, când nămeţii s-au adunat peste oraş, nea Titi a curăţat parcarea blocului ca-n palmă şi a ridicat un Eminescu monumental, un Alexandru Ioan Cuza înalt de trei metri şi un Vlad Ţepeş neîndurător. Din păcate, tot anul trecut a avut şi prim experienţă cu vandalii căci, pe fondul notorietăţii au apărut, la adăpostul întunericului, nişte inşi care au considerat nimerit să facă fărâme muna lui Petru Darie. 

Dar el nu s-a supărat. „N-ai ce să le faci la huligani. Asta e. Dar eu mi-am atins scopul. M-am bucurat de lucrare şi i-am bucurat şi pe oameni. Şi le-am adus aminte şi de oamenii importanţi din ţara asta, de care putem să ne mândrim”, spune artistul septuager. 

Dacă iarna va mai aduce zăpadă, gălăţeanul şi-a propus ca până la primăvară să recupereze timpul pierdut din cauza lipsei omătului. În planurile lui se află un Ion Creangă, un Mihai Viteazul şi, dacă o fi noroc de ninsoare din belşug, chiar şi un Albert Einstein. 

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării