15 februarie, 05:29
354
0
Cine este politicana considerată steaua în ascensiune a stângii italiene
15 februarie, 05:29
354
0

Elly Schlein, în vârstă de 34 de ani, fost europarlamentar, este considerată steaua în ascensiune a stângii italiene după ce mişcarea sa foarte tânără Coraggiosa (Curajoasa) a ajutat central-stânga democrată să învingă dreapta radicală într-o regiune din nordul Italiei.

Ea este speranţa stângii într-o Italie care pierde teren în faţa dreptei radicale, relatează Politico, transmite Știri.md cu referire la adevarul.ro.

Partidul Democrat i cuprinde mai multe facţiuni politice – în majoritate mai apropiate de centru  sau de Mişcarea 5 Stele decât de stânga.

„Trebuie să ne unim în jurul câtorva piloni clari ai aripii stângi: solidaritatea cu migranţii, egalitatea de gen, drepturile LGBT, schimbările climatice şi drepturile muncitorilor”, a spus Schlein care este foarte populară în rândurile milenianilor.  

Coaliţia aflată la putere în Italia formată din Partidul Democrat, Mişcarea 5 Stele şi o aripă desprinsă din PD, Italia Viva, nu s-a putut pune de acord în ceea ce priveşte mai multe chestiuni vitale, între care reforma pensiilor şi a justiţiei.

De altfel, coaliţia travesează o criză chiar în acest moment după ce fostul premier italian, al cărui partid face parte din coaliţia de guvernare, a boicotat vineri o reuniune guvernamentală consacrată unei reforme controversate a justiţiei şi a avertizat că guvernul poate cădea.

Coaliţia a adoptat o poziţie ambiguă legat de migraţie şi nu a putut ajunge la un acord asupra abolirii interdicţiei promovate de Salvini ca vasele de salvare ale ONG-urilor să poată intra în apele italiene. 

În plus, recent, guvernul a reînnoit un acord cu paza de coastă libiană de a bloca vasele migranţiilor. Schlein a cerut renunţarea la ambele măsuri.

Cerceătoarea Emiliana De Blasio, de la Universitatea Luiss din Roma crede că abordarea de stânga susţinută de Schlein are capacitatea de a revigora stânga în faţa dreptei.

„Orientarea de stânga progresivă şi reformistă, pro-UE, propusă de Schlein este singura speranţă rămasă pentru resuscitarea centrului-stânga din Italia”, a spus profesoarea subliniind că Partidul Democrat  nu a mai reuşit să câştige vreun scrutin de la apropierea sa de centrul politic.

Schlein este conştientă de popularitatea poziţiilor dure ale dreptei radicale în probleme precum migraţia recunoscând că „inegalităţile au crescut, temerile oamenilor sunt foarte reale şi trebuie să ţinem cont de ele”.

„PD se reconstruieşte, se deschide, au loc dezbateri, ne punem la îndoială şi sper să putem merge o bucată de drum alături de pregresişti precum Schlein”, a spus parlamentarul Filippo Sensi adăugând: 

„Elly este un talent natural. Nu pot să spun dacă este cea mai mare speranţă pentru centru-stânga, dar sunt sigur că avem o nevoie teribilă de oameni ca ea”.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter