main logo
1191

Cine este milionarul din Chişinău ajuns sub sancțiunile Kievului

Ucraina a impus sancțiuni economice pe o perioadă de trei ani la circa 2.500 de persoane şi companii, inclusiv şapte originari din Moldova sau cetăţeni ai Moldovei, dar şi uzinei metalurgice din Râbnița, care se află în gestiunea administraţiei separatiste din stânga Nistrului.

Cine este milionarul din Chişinău ajuns sub sancțiunile Kievului

Decizia a fost luată de Consiliul Național de Securitate de la Kiev, și presupune blocarea activelor, limitarea operațiunilor comerciale, împiedicarea retragerii capitalului din Ucraina, prevenirea punerii în aplicare a obligațiilor economice și financiare, precum și interzicerea achizițiilor publice, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.

Lista ce cuprinde peste 2.500 de persoane fizice și juridice din Rusia, Ucraina, Belarus, Serbia, Bulgaria, Israel, Spania, Italia, Franţa, Cehia, Ungaria etc care sunt pedepsite pentru că au susţinut agresiunea Moscovei față de Ucraina.

Printre oficialii ruși care se regăsesc în document se numără președintele Ceceniei, Ramzan Kadîrov, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, liderul Partidului Liberal-Democrat din Rusia, Vladimir Jirinovski, și artistul Iosif Kobzon.

În lista apar deputaţi din statele Uniunii Europene, experţi în tehnologii politice dar şi cetăţeni sau originari din Moldova.

Printre aceştia se numără: fostul consilier al lui Igor Dodon, Vladimir Bukarski - preşedintele clubului Izborsk din Moldova; David Aidelman -specialist în tehnologii politice; milionarul Aleksandr Babakov (născut la Chişinău) - reprezentant al preşedintelui rus în relaţiile cu diaspora rusă; fostul deputat rus Ilia Kostunov, acum consilier al liderului din Daghestan; fostul deputat rus Roman Hudeakov; Piotr Kalyn, deputat în parlamentul regional din Krimeea şi Natalia Chaban, ministru al dezvoltării economice în Republica Krimeea.

Pentru Bukarski şi Aidelman, sancţiunile sunt pe o perioadă de trei ani, iar pentru restul acesta este fără termen.

În listă apare şi un centru analitic din Tiraspol (Днестровско-Прутский информационно-аналитический центр), dar şi Uzina metalurgică de la Râbnița.

Hotârârea privind impunerea de sancţiuni a fost adoptată încă pe 2 mai, însă lista a fost făcută publică abia acum, după ce a fost emis un decret de către Preşedintele ucrainean Petro Poroshenko.

Ucraina acuză Rusia că s-a implicat în luptele din estul țării vecine și că a anexat ilegal peninsula Crimeea în 2014. Moscova neagă vehement toate acuzațiile.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării