Comunicați țării o știre importantă!×
1
  • 1
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
1
  • 1
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
1
225

Cine este Annegret Kramp-Karrenbauer, succesoarea lui Merkel

Cancelarul federal german Angela Merkel va fi urmată la conducerea Uniunii Creştin-Democrate (CDU) de către Annegret Kramp-Karrenbauer, cunoscută ca „mini-Merkel“.

Annegret Kramp-Karrenbauer şi-a confirmat statutul de favorită la succesiunea Angelei Merkel la conducerea CDU. A avut nevoie de două tururi pentru a fi aleasă. 

Poreclită de media germane „AKK“, Annegret Kramp-Karrenbauer a fost şefa guvernului din micuţul land federal Saarland, din sud-vest, în perioada august 2011-februarie 2018, transmite Știri.md cu referire la Adevarul.ro.

Este considerată ca fiind foarte apropiată de Angela Merkel. De altfel, în luna februarie a acestui an, când Kramp-Karrenbauer a devenit secretar general al CDU, presa din Germania vorbea despre ea ca despre „succesoarea lui Merkel“. 

Deşi Annegret Kramp-Karrenbauer a respins vehement potenţialul său statut de „prinţesă moştenitoare“, precizând că nu îşi însuşeşte „această etichetă“, ea este în continuare supranumită „Merkel a Saarland-ului“ sau „mini-Merkel“. 

Şi asta pentru că există multe asemănări între ea şi cancelarul german atât din punct de vedere al ideologiei, cât şi al caracterului. 

Căsătorită şi mamă a trei copii, licenţiată în ştiinţe politice şi drept public, AKK nu are experienţă ministerială la nivel naţional. Are însă experienţa „marilor coaliţii“ cu cei de centru-stânga, conducând în Saarland o alianţă cu social-democraţii vreme de două mandate. 

La fel ca Merkel, Kramp-Karrenbauer apără o direcţie centristă pentru CDU în faţa presiunilor în creştere pentru un viraj mai pronunţat la dreapta pentru contracararea ascensiunii extremiştilor de dreapta, nota recent AFP. 

Este însă mai fermă decât cancelarul în problema migranţilor, mai ales în privinţa celor care mint în legătură cu identitatea lor. 

De asemenea, manifestă o anumită distanţă faţă de Merkel în materie de politică externă. Se pronunţă în favoarea unor cote feminine în consiliile de administraţie şi pledează pentru o linie mai dură faţă de Rusia. 

Marea întrebare este legată de viitorul lui Merkel la conducerea Guvernului federal. 

Angela Merkel vrea să rămână cancelar până la expirarea mandatului în exerciţiu, în 2021. Potrivit lui Armin Laschet, un membru important al CDU, prioritatea este susţinerea actualului Executiv. 

În ultimul său discurs ca lider al CDU, Angela Merkel a lansat un apel vibrant pentru apărarea valorilor „democratice“ şi „creştine“ în faţa înmulţirii tendinţelor naţionaliste şi populiste în lume. 

„În aceste momente dificile, nu trebuie să ne uităm valorile creştin-democrate“, a spus cancelarul în faţa celor 1.001 delegaţi reuniţi la Congresul CDU din Hamburg. Merkel a condus CDU timp de 18 ani.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter
Ați găsit greșeală?
Vă rugăm să ne anunțați!×