main logo
567

Cine ar putea fi succesorul Angelei Merkel: Acum este oficial

Social-democraţii germani l-au propus pe Olaf Scholz, actual ministru de finanţe în guvernul de coaliţie şi politicianul lor cel mai popular, drept candidatul partidului SPD la funcţia de cancelar în alegerile federale din 2021, care vor marca finalul celui de-al patrulea şi ultim mandat al creştin-democratei Angela Merkel, transmit DPA şi Reuters.

Cine ar putea fi succesorul Angelei Merkel: Acum este oficialFoto: Profimedia

Decizia marchează o revenire pentru fostul primar din Hamburg, care a fost învins anul trecut în competiţia pentru şefia partidului de un tandem de outsideri, Saskia Esken şi Norbert Walter-Borjans, transmite Știri.md cu referire la Digi24.ro.

Aceştia l-au desemnat acum pe fostul lor rival la postul de cancelar.

„Acum este oficial”, a scris Scholz pe Twitter. „Conducerea partidului m-a nominalizat în unanimitate drept candidat la funcţia de cancelar. Aştept cu nerăbdare să avem o campanie distractivă, corectă şi încununată de succes”, a adăugat el.

Olaf Scholz, transformat de criza coronavirusului dintr-un custode al austerităţii finanţelor publice în responsabilul pachetului masiv de cheltuieli destinat să treacă prin pandemie cea mai mare economie din UE, are însă în faţă o misiune foarte dificilă.

SPD, care a dominat timp de decenii scena politică germană împreună cu creştin-democraţii, nu a mai câştigat din 2002 alegerile federale şi în prezent se află pe locul la treilea în sondaje, mult în urma conservatorilor, dar şi a Verzilor.

În ceea ce a părut unora o recunoaştere a acestei realităţi, co-liderul social-democrat Walter-Borjans a admis duminică ceea ce altădată era de neconceput, şi anume că, împreună cu Verzii, SPD va fi deschis către o guvernare în coaliţie cu partidul Die Linke, moştenitorul partidului comunist din fosta Germanie de Est.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării