336
0
Cine a reprezentat România la învestirea lui Vladimir Zelenski
336
0

Viceprim-ministrul, ministru interimar al Justiției, Ana Birchall, a participat la ceremonia de învestitură a președintelui ales al Ucrainei, Vladimir Zelenski.

Viceprim-ministrul, ministru interimar al Justiției, Ana Birchall, a reprezentat România, luni, 20 mai 2019, la ceremonia de învestitură a președintelui Ucrainei, Vladimir Zelenski, transmite Știri.md cu referire la Dcnews.ro.

Astfel, vicepremierul român a participat la ședința Radei Supreme a Ucrainei consacrată depunerii jurământului de către președinte și la recepția solemnă pentru șefii delegațiilor străine, consacrată învestirii președintelui Ucrainei.

Cu ocazia prezenței la Kiev, viceprim-ministrul, ministru interimar al Justiției, Ana Birchall, a avut o întrevedere bilaterală cu președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, căruia i-a transmis, din partea președintelui României, a prim-ministrului, a guvernului și a poporului român, felicitări pentru alegerea în funcția de președinte al Ucrainei și succes în îndeplinirea mandatului încredințat de poporul ucrainean. 

„Sunt onorată să transmit cele mai sincere felicitări domnului Vladimir Zelenski, președintele ales al Ucrainei, și mult succes în îndeplinirea mandatului prezidențial. Am reiterat sprijinul ferm pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în granițele sale recunoscute internațional”, a declarat oficialul român.

„Consolidarea securității în regiunea Mării Negre reprezintă un obiect comun. Ne dorim, în egală măsură, valorificarea potențialului de cooperare dintre țările noastre”, a adăugat vicepremierul Ana Birchall. Totodată, oficialul român a abordat situația drepturilor persoanelor aparținând minorității române din Ucraina, subliniind rolul de punți de legătură al minorităților între cele două țări. Cei doi oficiali au evidențiat importanța identificării unor soluții privind drepturile etnicilor români din Ucraina.

Totodată, în marja ceremoniei de învestitură, viceprim-ministrul, ministru interimar al Justiției, Ana Birchall a avut întrevederi bilaterale cu vicepreședintele Republicii Turcia, Fuat Oktay, și cu secretarul Energiei al SUA, Rick Perry. În cadrul întrevederii cu vicepreședintele Turciei, oficialul român a transmis mesajul prim-ministrului Viorica Dăncilă privind importanța aprofundării și consolidării parteneriatului strategic, în mod deosebit pe dimensiunea economică, fiind reiterat interesul pentru organizarea celei de-a 27-a Reuniuni a Comisiei Mixte Interguvernamentale.

În cadrul discuției cu Secretarul Energiei al SUA, Rick Perry, Ana Birchall a reiterat mesajul prim-ministrului privind importanța deosebită acordată de către România consolidării relației transatlantice, un parteneriat tot mai relevant în contextul actualelor provocări politice, economice și de securitate. A subliniat că securitatea și diversitatea energetică sunt priorități în mandatul Președinției române a Consiliului UE și preocupări comune pe ambele maluri ale Atlanticului.  ”Proiectul BRUA este un foarte bun exemplu al cooperării reușite între statele din regiunea noastră. În același timp, are un potențial important de a crea o legătură valoroasă între coridorul sudic de gaze și Europa Centrală, cu România în poziția de hub regional de energie”, a declarat oficialul român.

De asemenea, în marja ceremoniei de inaugurare a președintelui ucrainean, vicepremierul român a purtat discuții bilaterale cu președintele Georgiei, Salome Zurabișvili, și cu președintele Parlamentului Republicii Azerbaidjan, Ogtay Asadov, susținând în cadrul acestora obiectivul Guvernului României de a dezvolta și consolida relațiile de parteneriat ale României cu cele două state, în special din punct de vedere economic.

Citește și
article image
Noi controverse pentru Trump. Ce e în spatele unei...
0
335
article image
Ucraina se pregătește de război. Legea adoptată de...
0
1356
article image
Vladimir Zelenski se va întâlni cu Donald Trump la New York
0
45
article image
Regiunea din România unde a nins pentru prima dată în...
0
317