main logo
599

Cinci separatişti catalani încarceraţi depun jurământul în Parlament

Cinci lideri separatişti catalani au fost eliberaţi luni de la închisoare - cât să depună jurământul în Parlamentul spaniol -, în care au fost aleşi luna trecută, într-o sesiune inaugurală plasată în centrul unor măsuri de securitate maximă.

Cinci separatişti catalani încarceraţi depun jurământul în ParlamentFoto: twitter.com

Tribunalul Suprem spaniol a dispus săptămâna trecută ca Oriol Junqueras, Josep Rull, Jordi Turull, Jordi Sanchez şi Raul Romeva să fie autorizaţi să iasă din celulă pentru a se duce la Cortes, transmite Știri.md cu referire la news.ro.

Cei cinci se află în detenţie provizorie, într-un proces cu privire la rolul pe care l-au jucat în tentativa de secesiune din Catalonia, în 2017.

Ei au fost escortaţi de către poliţişti în civil până la Parlament - plasat în stare de asediu -, unde au fost primiţi cu aplauze de către aproximativ zece aleşi din partidele lor - ERC şi JxCat - şi ai mişcării separatiste basce.

”Astăzi am putut ieşi din închisoare mulţumită votului vostru. Votul vostru ne-a eliberat”, a declarat într-un mesaj postat pe Twitter Oriol Junqueras.

La întoarcerea în celulă, cei cinci lideri separatişti catalani urmează să hotărască dacă cer unui membru din partidul lor să-i înlocuiască în Parlament sau dacă practică politica ”scaunului gol”, ceea ce ar putea fi important în voturile strânse în Parlament, extrem de fragmentat.

Era neclar dacă ei urmează  să fie autorizaţi să asiste la alte sesiuni parlamentare.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării