main logo
533

Cină privată a cuplului Macron cu soţii Trump la casa lui Washington

Cuplul Macron şi soţii Trump vor cina, luni seară, la Mount Vernon, casa lui George Washington, primul preşedinte american, înainte de serata oficială care va fi organizată marţi la Casa Albă.

Cină privată a cuplului Macron cu soţii Trump la casa lui Washington

În aşteptarea primei vizite de stat găzduită de Donald Trump, Jeremy Bernard, secretar la Casa Albă în 2014, ultima dată când SUA a primit un preşedinte francez, a spus pentru AP: „Pare că ceea ce pregătesc va fi spectaculos”.

Oficialii de la Casa Albă nu au dezvăluit prea multe detalii în afara faptului că cina se va desfăşura conform tradiţiei, cu un element surpriză pentru invitaţi.

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi soţia lui, Brigitte, vor cina, luni, cu Donald şi Melania Trump la Mount Vernon, casa primului preşedinte american, George Washington, aflată pe malul râului Potomac din Virginia, scrie News.

Casa Alba spune că acest eveniment este menit să amintească Franţei că deţine „un statut unic” de prim aliat al Americii.

Donald Trump este singurul preşedinte american din ultimul secol care în primul an de mandat nu a primit vizita niciunui şef de stat.

La dineul de marţi vor participa, între alţii, Christine Lagarde, şefa Fondului Monetar Internaţional, şi secretarul american al Apărării Jim Mattis. Liderul senatorilor republicani, Mitch McConnell, a fost invitat, însă biroul său a anunţat că nu poate participa.

Sfidând tradiţia, Trump nu a invitat niciun membru democrat al Congresului şi niciun jurnalist, potrivit unor surse de la Casa Albă citate de AP. Totuşi, cel puţin un democrat va fi prezent - guvernatorul John Bel Edwards (Louisiana).

La dineul de marţi găzduit în State Dining Room vor fi prezenţi 150 de oaspeţi, mai puţini decât la evenimentele de gen ţinute de fostul preşedinte Barack Obama.

Organizarea evenimentului îi revine primei doamne şi echipei ei, care vor stabili felurile de mâncare ce vor fi servite, vinurile, plasarea invitaţilor la mese, cine va cânta şi decorul.

Când cuplul Macron va ajunge la Casa Albă, marţi dimineaţă, Donald Trump, prima doamnă şi oficiali ai administraţiei, precum şi invitaţii vor aştepta pe Peluza de Sud. 

Această vizită va reprezenta şi prima întâlnire pentru Macron în Biroul Oval, dar şi o conferinţă de presă comună cu Trump.

Ultima dată când un preşedinte republican al SUA a primit un omolog francez a fost în noiembrie 2007, când George W. Bush s-a întâlnit cu Nicolas Sarkozy.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării