167
0
China susţine Iranul în disputa sa cu SUA
167
0

China şi-a arătat susţinerea faţă de Iran vineri, cel mai important diplomat chinez transmiţându-i ministrului iranian de Externe că Beijingul se opune sancţiunilor unilaterale impuse de SUA şi susţine eforturile Teheranului de a-şi proteja interesele.

Tensiunile dintre SUA şi Iran au escaladat în ultimele zile, stârnind îngrijorare cu privire la un potenţial conflict, transmite Știri.md cu referire la Digi24.ro.

Iranul a informat că îşi va respecta obligaţiile din acordul nuclear semnat cu puterile internaţionale deşi SUA s-au retras. Teheranul a numit reimpunerea sancţiunilor de către SUA ca fiind inacceptabilă.

Consilierul de Stat chinez Wang Yi i-a transmis ministrului iranian de Externe Javad Zarif la o întâlnire la Beijing că cele două ţări trebuie să îşi îmbunătăţească comunicarea şi coordonarea având în vedere situaţia.

„China se opune ferm implementării sancţiunilor unilaterale ale SUA şi a jurisdicţiei extinse, înţelege situaţia şi îngrijorările Iranului şi susţine Teheranul în protejarea intereselor şi a drepturilor sale”, a afirmat Wang Yi.

China recunoaşte implementarea totală a acordului nuclear din partea Iranului, a adăugat Wang.

„Disputa privind acordul nuclear iranian este practic un concurs între multilateralitate şi unilateralitate”, a afirmat el.

Ministerul iranian de Externe a făcut referire la declaraţii ale lui Zarif, care a afirmat că Iranul nu are nicio intenţie să se retragă din acordul nuclear şi se opune războiului.

„Strâmtoarea Ormuz îşi menţine statutul ca un canal de transport internaţional”, se arată în comunicatul ministerului.

Gardienii Revoluţiei din Iran au ameninţat că vor închide canalul, prin el fiind transportată o cantitate semnificativă a petrolului la nivel global.

Citește și
article image
Decese misterioase în SUA: Au purtat brăţări de hârtie și...
0
315
article image
Serghei Şoigu a vorbit despre principala amenințare la...
0
687
article image
Dodon merge în SUA. Va vorbi de la tribuna Adunării...
0
223
article image
Iranul amenință SUA: Putem transforma țara într-un câmp de...
0
356