main logo
741

China refuză să spună dacă Xi Jinping va discuta la telefon cu Zelenski

Diplomația chineză a refuzat să dea detalii cu privire la o posibilă convorbire telefonică între Xi Jinping şi Vladimir Zelenski, cu care dictatorul chinez nu a vorbit de la începutul invaziei rusești în Ucraina.

China refuză să spună dacă Xi Jinping va discuta la telefon cu Zelenski

„China nu are motive egoiste în «chestiunea» ucraineană şi nici nu a pus paie pe foc”, a răspuns purtătorul de cuvânt Wang Wenbin la o întrebare referitoare la o declaraţie a unuia dintre purtătorii de cuvânt ai Consiliului de Securitate Naţională al Casei Albe, John Kirby, care a acuzat China că „nu este imparţială”, exemplificând prin faptul că Xi „nu a vizitat Ucraina şi nici nu a vorbit cu Zelenski”, transmite Știri.md cu referire la Digi24.ro.

China „nu a creat «criza»” din Ucraina şi nici nu a furnizat arme vreuneia dintre părţi”, a susținut oficialul chinez.

China a publicat, recent, un document de poziţie în care a cerut „o soluţie politică” la război, propunere criticată de Occident pentru că pune „agresorul şi victima” pe acelaşi plan.

În schimb, Rusia a salutat dorinţa Chinei de a juca ceea ce consideră că este un rol pozitiv în căutarea unei soluţii la „criza ucraineană” şi la iniţiativa de pace „constructivă” propusă de guvernul de la Beijing.

În documentul său, China, care se opune sancţiunilor împotriva Rusiei, afirmă că respectă integritatea teritorială a tuturor ţărilor, inclusiv a Ucrainei, precum şi „preocupările legitime de securitate ale tuturor părţilor”, o referire la Rusia.

În ultimele zile au existat speculaţii cu privire la posibilitatea unui apel telefonic între Xi şi Zelenski, după vizita de stat a dictatorului chinez din această săptămână la Moscova, unde s-a întâlnit cu Vladimir Putin.

Săptămâna trecută, ministrul chinez de Externe, Qin Gang, a avut o conversaţie telefonică cu omologul său ucrainean, Dmitro Kuleba, în care a insistat că China joacă un „rol constructiv” în promovarea „discuţiilor de pace”.

Pe de altă parte, Kremlinul a anunţat, miercuri, că Putin şi Xi nu au discutat despre planul de pace în 10 puncte al preşedintelui Zelenski, care insistă pe necesitatea retragerii trupelor ruse de pe întregul teritoriu ucrainean.

„Nu, planul de pace ucrainean nu a fost abordat. A avut loc un schimb de opinii cu privire la clauzele planului de pace chinez”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, la conferinţa de presă zilnică. Potrivit lui Peskov, „planul Zelenski” este o chestiune care trebuie abordată de China şi Ucraina.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării