main logo
529

Cercetători elveţieni: Muzica hip-hop îmbunătăţește aroma brânzei

Expunerea brânzei la muzică poate îmbunătăţi aroma acesteia, sonorităţile hip-hop fiind mai eficiente în acest sens în comparaţie cu cele din opera lui Mozart, conform concluziei unei echipe de cercetători elveţieni.

Cercetători elveţieni: Muzica hip-hop îmbunătăţește aroma brânzei

Nouă roţi de brânză Emmental, fiecare cântărind câte 10 kilograme, au fost amplasate anul trecut, în luna septembrie, în lăzi din lemn separate pentru a fi testat efectul muzicii asupra gustului şi aromei, transmite Știri.md cu referire la Agerpres.ro.

Roţile de brânză au fost expuse 24 de ore pe zi la melodia ''We Got it From Here'' a formaţiei A Tribe Called Quest, la opera ''Flautul fermecat'' de Mozart sau la piesa ''Stairway to Heaven'' a trupei Led Zeppelin.

De asemenea, o roată de brânză a fost expusă la sonorităţile techno ale piesei ''UV'' de la Vril, iar o alta la piesa ambientală ''Monolith'' de la Yello.

Unde sonore de frecvenţă joasă, medie sau înaltă au fost redate pentru alte trei bucăţi de brânză, în timp ce ultima roată a fost depozitată fără fundal muzical.

''Cea mai evidentă diferenţă a fost observată în privinţa intensităţii aromei, mirosului şi gustului'', au explicat oamenii de ştiinţă de la Universitatea de Arte din Berna în cadrul unui comunicat care a detaliat concluziile juriului ai cărui membri au evaluat gustul brânzei fără a putea vedea preparatele.

''Dintre toate tipurile de brânză expuse la muzică, mostra cu hip-hop s-a situat pe primul loc în ceea ce priveşte aroma fructată... a fost cea mai puternică din punct de vedere al mirosului şi gustului'', au notat cercetătorii.

''Diferenţele au fost foarte clare în privinţa texturii, gustului, aspectului; a fost ceva cu adevărat diferit'', a declarat Benjamin Luzuy de la televiziunea naţională elveţiană şi membru al juriului.

În cadrul experimentului nu au fost utilizate boxe, ci mini transmiţători cu ajutorul cărora energia muzicii a fost condusă direct în brânză.

''Întreaga energie rezonează direct în brânză'', a explicat pentru Reuters Michael Harenberg, cercetător la Universitatea din Berna.

Beat Wampfler, producătorul de brânză care s-a aflat în spatele proiectului, a declarat că toate preparatele din brânză au fost testate de două ori de juriu, rezultatele fiind de fiecare dată apropiate.

Următoarea etapă a experimentului se va concentra pe muzica hip-hop. ''Ideea este ca acum să luăm 5 sau 10 bucăţi de brânză, să le expunem la hip-hop şi apoi să le comparăm'', a spus Wampfler.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării