main logo
611

Cele 27 de state membre ale UE au aprobat acordul de Brexit cu Marea Britanie

Liderii europeni s-au reunit, duminică, la Bruxelles, la summit-ul extraordinar pentru parafarea acordului privind termenii retragerii Regatului Unit din blocul comunitar şi a declaraţiei politice privind viitoarele relaţii dintre UE şi Londra.

Summit extraordinar: Acordul pentru Brexit, aprobat de țările UE

Liderii celor 27 de state membre UE au aprobat acordul referitor la ieşirea Marii Britanii din blocul comunitar şi declaraţia care schiţează relaţia post-Brexit cu Londra, transmite Știri.md cu referire la Tvr.ro.

Acordul de retragere, care are 585 de pagini, detaliază condiţiile juridice ale ieşirii Marii Britanii din UE la 29 martie 2019.

Declaraţia politică referitoare la legăturile viitoare dintre UE şi Londra urmează să fie parafată de premierul britanic Theresa May şi de liderii celor 27 de ţări care rămân în Uniunea Europeană.

Conform regulilor UE, tratatul de ieşire este adoptat de majoritate şi nu cu unanimitate de voturi, astfel încât un singur stat nu poate să blocheze procesul.

Plecarea Marii Britanii din Uniunea Europeană este 'o tragedie', a declarat preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. Oficialul a mai afirmat că acordul dintre UE şi Marea Britanie este cel mai bun posibil pentru Londra şi s-a declarat convins că parlamentul britanic va ratifica înţelegerea.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker: 'Aş vota în favoarea acestui acord deoarece este cel mai bun acord posibil pentru Marea Britanie. Acesta este acordul. Este cel mai bun acord posibil, iar Uniunea Europeană nu îşi va schimba poziţia fundamentală când este vorba de această chestiune’.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, înainte de a participa la reuniunea extraordinară, că proiectul de acord privind retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană este unul foarte bun pentru România și a arătat că, în forma actuală, drepturile românilor sunt perfect protejate.

Textul principal al declaraţiei politice, consultat de Reuters, relevă că UE şi Londra 'sunt de acord să dezvolte un parteneriat economic ambiţios, extins şi echilibrat'.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării