main logo
509

Cel mai vechi loc de producţie de alcool din lume, descoperit în Israel

O echipă de arheologi a descoperit în Israel ceea ce ei cred că este cel mai vechi loc de producţie de alcool din lume, o băutură asemănătoare berii care ar putea să fi fost servită la ceremonii de înmormântare sau alte forme de activitate socială cu aproximativ 13.000 de ani în urmă, a anunţat joi Universitatea din Haifa.

Cel mai vechi loc de producţie de alcool din lume, descoperit în Israel

Dovezile au fost găsite într-o peşteră de pe Muntele Carmel, în partea de nord a statului, în apropierea oraşului Haifa, relatează Știri.md cu referire la agerpres.ro.

Cele mai vechi dovezi până acum despre alcool proveneau din satul neolitic Jiahu din provincia Henan din nordul Chinei, fiind datate aproximativ în anul 7.000 î.Hr. 

Potrivit noii cercetări, efectuată împreună cu Universitatea Stanford din Statele Unite, alcoolul, probabil un tip de bere, a fost creat de cultura Natufiană. Natufienii trăiau acum 11.000-15.500 de ani, iar Muntele Carmel era unul dintre cele mai importante şi aglomerate aşezări. Ei au fost printre primii din lume care au abandonat viaţa nomadă şi au creat aşezări permanente, inclusiv prin construirea de structuri de piatră. Natufienii reprezintă legătura dintre paleolitic şi neolitic şi tranziţia de la stilul de viaţă al vânătorilor-culegători la cel al fermierilor sedentari din estul Mediteranei. 

În cercetarea actuală, în zonă s-au găsit dovezi ale mai multor tipuri de cereale, depozitate în cratere tăiate în piatră, inclusiv grâu, orz, ovăz, leguminoase şi in. Analiza microscopică a permis descoperirea în cratere a mici rămăşiţe de boabe de amidon, care au suferit modificări compatibile cu schimbările care se produc în amidon în timpul fermentaţiei. Craterele au fost folosite pentru depozitarea boabelor înainte şi după fermentaţie. De asemenea, s-a constatat că un alt crater a fost folosit, în afară de loc depozitare, şi ca recipient în care boabele puteau fi zdrobite, o etapă necesară de fermentare. 

Potrivit cercetătorilor, formarea craterelor din piatră şi apoi acţiunile necesare pentru producerea alcoolului necesită eforturi mari şi profesionalism, indicând importanţa ceremonială deosebită acordată de cultura Natufian producţiei de alcool.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării