main logo
2092

Cel mai nou și scump avion rusesc de luptă, doborât de ucraineni

Informația că primul Su-35S Flanker-E a fost doborât în Ucraina e confirmată din mai multe surse, fiind vorba despre cel mai nou și mai scump avion de luptă rusesc, scrie The Aviationist, un site dedicat aviației militare.

Cel mai nou și scump avion rusesc de luptă, doborât de ucraineniFoto: știri.md

Informația, însoțită de un clip video de la locul în care a căzut aeronava, este, de asemenea, confirmată de ofițerul Iuri Kocevenko, directorul Centrului de contracarare a propagandei ruse din Ucraina, transmite Știri.md cu referire la libertatea.ro.

Imaginile epavei unei aeronave a Forțelor Aerospațiale Ruse (VKS) au început să circule online în după-amiaza de duminică, 3 aprilie 2022. 

Avionul a căzut lângă Izium, în estul Ucrainei, la aproximativ 120 de kilometri sud-est de Harkov. Momentul când avionul se prăbușește a fost filmat, iar imaginile - postate și ele pe rețelele de socializare.

Pilotul s-a catapultat din avion și a fost capturat de forțele ucrainene. Potrivit surselor ucrainene, Su-35S a fost doborât de apărarea antiaeriană ucraineană, deși acest lucru nu a putut fi verificat independent, scrie sursa citată.

Încercând să identifice misiunea pe care o avea aeronava doborâtă Su-35S, specialistul în aviația militară Guy Plopsky a subliniat că fotografiile de la locul prăbușirii arată și ceea ce ar putea fi rămășițele unei rachete antiradiații Kh-31 (ARM). 

Aceasta înseamnă că avionul ar fi fost însărcinat cu o misiune SEAD (Suprimarea Apărării Aeriene Inamice), pentru a dezactiva radarele sistemelor de apărare aeriană la sol ale inamicului. 

Imagini cu aeronava distrusă la sol au fost publicate și de ziaristul Ilia Ponomarenko, dar și de un alt jurnalist ucrainean de pe linia frontului, Iuri Butusov, care s-a fotografiat lângă avionul care valorează, cu tot cu armament, 100 de milioane de dolari. 

Numai aeronava are un preț de 50 de milioane de dolari, fiind cea mai modernă din dotarea forțelor aeriene ruse. 

„În urmă cu câteva ore, apărarea antiaeriană ucraineană a lovit cel mai scump și mai nou distrugător rusesc, Su-35S. Și noi, eu împreună cu prietenul meu, ofițerul Iuri Kocevenko, am fost în apropiere și am dat peste locul faptei. 

Costul de export al unui Su-35S împreună cu armamentul este de până la 100 de milioane de dolari. De multe ori Putin a susținut personal că Forțele Aeriene Ucrainene au fost distruse complet, dar după cum vedem, Putin minte mereu”, a scris Butusov.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării