main logo
2051

Cel mai mare carusel de gheaţă din lume se construiește în Finlanda

Un grup din Finlanda încearcă în acest weekend să doboare recordul mondial pentru cel mai mare "carusel de gheaţă“.

Cel mai mare carusel de gheaţă din lume se construiește în Finlanda

Finlandezii au îndepărtat zăpada câteva zile şi au tăiat cu fierăstrăul un imens cerc de gheaţă cu diametrul de peste 300 de metri pentru a se roti pe un lac îngheţat, relatează AFP, transmite Știri.md cu referire la forbes.ro.

Grupul este condus de inventatorul finlandez Janne Käpylehto, iar operațiunile se desfășoară pe vastul lac Lappajärvi.

După ce este curăţat de zăpadă şi decupat, un motor de barcă conectat la cercul imens de gheaţă îl face să se învârtă, precum un carusel, în mijlocul unui frumos peisaj îngheţat.

“Este ceva nebunesc”, a declarat finlandezul pentru AFP. Echipa sa a început prin îndepărtarea unui strat de 40 de centimetri de zăpadă de pe un cerc al cărui perimetru depăşeşte 900 de metri.

Janne Käpylehto a stabilit recordul deja de patru ori, dar cel actual, cu un diametru de 228 metri, este deţinut de un american din Minnesota.

Pentru a certifica această performanţă, caruselul trebuie să finalizeze cel puţin o rotire completă, ceea ce grupul speră să poată realiza duminică sau luni.

Autoritățile locale susțin acest proiect pentru a atrage atenţia asupra scurtării iernilor din emisfera nordică pe fondul schimbărilor climatice, ceea ce face că lacurile să îngheţe mai rar.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării