main logo
1904

Cel mai bătrân om din lume a murit. Care a fost secretul care l-a adus la această vârstă incredibilă

Bărbatul, tată a opt copii din Republica Ingușetia, situată în apropiere de Georgia, susținea că s-a născut în timpul domniei ultimului țar rus. El a luptat în timpul Primului Război Mondial, a fost declarat prea bătrân să lupte în al Doilea Război Mondial și și-a petrecut restul vieții ca păstor.

Cel mai bătrân om din lume a murit. Care a fost secretul longevităţii

Cu toate acestea, certificatul său de naștere a fost pierdut, așa că vârsta sa reală nu a putut fi confirmată niciodată, transmite Ştiri.md cu referire la romaniatv.net.

Appaz Iliev, un cioban rus care susținea că s-a născut în martie 1896, în timpul ultimului țar rus, a murit la vârsta de 123 de ani.

Iliev susține că secretul unei vieți lungi a fost reprezentat de programul de somn și de alimentația sănătoasă. El obișnuia sp doarmă 11 ore de somn pe noapte, culcându-se în fiecare seară la 19.00 și trezindu-se la 06.00 ca să aibă grijă de turmă.

Mai mult, evita pe cât posibil să ia medicamente și să meargă la medic, deși la 121 de ani a fost nevoit să facă o operație de cataractă. Mânca doar legume proaspete din grădină și carne cumpărată de la vecinii săi din satul Guli, situat în Munții Caucaz și obișnuia să bea doar lapte proaspăt și apă de izvor.

Când era în viață, Iliev a mărturisit că a luptat pentru Armata Roșie în timpul Războiului Civil Rus, între 1917 și 1922. La 45 de ani, a vrut să se înroleze în armată pentru a lupta în al Doilea Război Mondial, însă i s-a spus că e prea în vârstă. În 1944, el a fost deportat de Stalin în Kazahstan, unde a trăit în sărăcie.

„Cel mai longeviv cetățean din Rusia, Appaz Iliev, a murit la 123 de ani. Appaz a trăit în mai multe perioade istorice și a crescut opt copii. A avut 35 de nepoți, 34 de strănepoți și mai mulți stră-stră nepoți. Era un bărbat blând și iubitor, care își iubea viața", a transmis Yunus-Bek Evkurov, liderul republicii Ingușetia.

Appaz Iliev s-ar fi născut în martie 1896, în timpul Țarului Nicolae al II-lea. La vârsta de șapte ani a devenit cioban, ceea ce a făcut tot restul vieții sale.

„Prima dată când părinții mei m-au trimis cu oile aveam șapte ani. Am plâns toată ziua, pentru că îmi era teamă. Erau mulți soldați în munți, mi-era teamă. S-a întâmplat acum 100 de ani, dar încă îmi amintesc cât de frică mi-a fost", mărturisea bărbatul.

La 115 ani, putea încă să călărească și mergea la câmp să aibă grijă de animalele sale. Bărbatul susținea că provine dintr-o familie longevivă: bunicul său ar fi trăit până la 120 de ani.

Soția lui Appaz a decedat în 2014. Cuplul se cunoscuse în Kazahstan. El se afla la volanul unui tractor, când a văzut un alt vehicul care se îndrepta în direcția greșită. La volan se afla cea care i-a devenit ulterior soție și care adormise la volan.

Cea mai în vârstă persoană confirmată oficial a trăit în Statele Unite și a murit în 1999, la vârsta de 119 ani și 97 de zile. Alții atribuie titlul de cea mai longevivă persoană lui Jeanne Calment, o femeie din Franța care ar fi avut 122 de ani și 164 de zile atunci când a murit, în 1997. Cel mai în vârstă bărbat din lume a fost declarat Jiroemon Kimura din Japonia, care a murit la 116 ani și 54 de zile, în 2013.

În prezent, cea mai în vârstă persoană din lume este Kane Tanaka din Japonia, care are 116 ani și 127 de zile.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării