main logo
641

Cehia a anunţat că nu mai depinde de importul de gaze din Rusia

Republica Cehă nu mai depinde de gazele naturale ruseşti, după ce şi-a redus radical importurile în ultimul an, de când Moscova a invadat Ucraina, a anunțat ministrul industriei de la Praga.

Cehia a anunţat că nu mai depinde de importul de gaze din Rusia

Importurile de gaze ruseşti au scăzut la zero, a scris sâmbătă seara pe Twitter ministrul Industriei şi Comerţului, Jozef Sikela, transmite Știri.md cu referire la Digi24.ro.

„În vreme ce anul trecut am importat 184,3 TWh din Rusia prin (gazoductul) Nord Stream în perioada octombrie - ianuarie, anul acesta (importul) a fost zero”, afirmă Jozef Sikela.

El nu a precizat dacă ţara este permanent independentă de gazul rusesc, a informat agenţia de presă CTK, preluată de dpa și Agerpres.

Republica Cehă era aproape în totalitate dependentă de gazul rusesc în ultimii ani, a spus Sikela. Dar odată ce livrările prin conducta Nordstream au fost întrerupte, Praga le-a înlocuit cu importuri prin Germania din alte surse, a adăugat el.

Republica Cehă importă acum în principal gaz din Norvegia şi gaz lichefiat din Belgia şi Ţările de Jos.

Cota importurilor din Rusia, tranzitate prin Slovacia, a scăzut la 2,2% în ultimele luni şi la zero în luna ianuarie, a precizat Jozef Sikela.

Republica Cehă este unul din cei mai hotărâţi susţinători ai Ucrainei. Praga a subliniat, de asemenea, în repetate rânduri, importanţa adoptării unor sancţiuni dure împotriva Rusiei.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării