main logo
510

CEDO a transmis Rusiei întrebări despre cazul Navalnîi

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a transmis luni întrebări Rusiei despre condiţiile de detenţie a opozantului Aleksei Navalnîi, la câteva ore după anunţul spitalizării sale şi în contextul în care susţinătorii se tem pentru viaţa sa, relatează AFP.

CEDO a transmis Rusiei întrebări despre cazul NavalnîiFoto: Getty Images

Soarta principalului opozant al preşedintelui rus Vladimir Putin, încarcerat în Rusia de la începutul lunii februarie şi aflat în greva foamei de trei săptămâni, alimentează tensiunile diplomatice între Rusia şi Uniunea Europeană, transmite Știri.md cu referire la Digi24.ro.

CEDO a adresat o serie de întrebări guvernului rus despre soarta opozantului, printre care şi dacă detenţia îi încalcă dreptul la viaţă.

Organul judiciar al Consiliului Europei, din care şi Rusia face parte, întreabă de asemenea Moscova în ce măsură condiţiile detenţiei lui Aleksei Navalnîi şi tratamentul la care este supus respectă dispoziţiile Convenţiei Europene a Drepturilor Omului legate de „dreptul la viaţă” şi interzicerea torturii.

Cazul este în mod vizibil tratat cu o celeritate specială de CEDO, fiind înaintat în urmă cu doar trei luni. În mod obişnuit, aceste solicitări de informaţii sunt comunicate guvernelor vizate în intervale de timp mult mai lungi.

Potrivit susţinătorilor săi, Navalnîi suferă de mari dureri la spate, din cauza unei duble hernii de disc. El suferă de asemenea de pierderi ale senzaţiei la picioare şi braţe.

CEDO a cerut în februarie eliberarea lui Aleksei Navalnîi, invocând faptul că viaţa opozantului este în pericol, acesta fiind în august 2020 victima unei otrăviri pentru care el a acuzat Kremlinul.

Luni, el a fost spitalizat după trei săptămâni de greva foamei şi a acceptat, conform autorităţilor penitenciare ruse, să urmeze „o terapie cu vitamine”.

UE a cerut ca el să aibă „acces imediat” la medici „în care are încredere”. Solicitarea a fost transmisă de şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, care a spus că autorităţile ruse sunt responsabile pentru starea de sănătate a lui Navalnîi.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării