main logo
665

Cea mai mare fraudă fiscală din istoria Europei: Cine sunt autorii şi cum a funcţionat

Vaste operaţiuni de manipulare fiscală a dividendelor încasate din mai multe ţări europene au dus la o evaziune de 55,2 miliarde de euro în mai multe state, potrivit unei investigaţii la care au participat mari publicaţii de pe continent, ce au aderat la asocierea „Correctiv”.

Cea mai mare fraudă fiscală din Europa: Autorii şi cum a funcţionat

„Aceasta este cea mai mare fraudă fiscală din istoria Europei”, a declarat profesorul Christoph Spengel, unul dintre inițiatorii investigației, pentru săptămânalul german „Die Zeit”, publicaţie care a descris schema încă un an în urmă, transmite Ştiri.md cu referire la Mold-Street.

Implicarea băncilor

În sistemul de fraudare au fost implicate în principal Deutsche Bank și Santander – cei mai mari creditori din Germania și Spania, dar au fost implicate și băncile germane Commerzbank, Hypovereinsbank, Landesbanken și Warburg Bank, banca britanică Barclays, băncile franceze BNP Paribas și Societe Generale, dar şi băncile globale JPMorgan, Meryll Lynch, Morgan Stanley și UBS.

Germania a fost de departe cea mai afectată ţară, dar operațiunile au vizat şi Franţa, Spania, Italia, Olanda, Danemarca, Belgia, Austria, Finlanda, Norvegia şi Elveţia.

Mecanismele fraudei

Înșelătoriile au funcționat prin intermediul așa-numitei scheme “cum-ex” în privința achiziționării de acțiuni și obligațiuni.

Termenul latin, care înseamnă „cu-fără”, reprezintă un jargon pentru un anumit tip de tranzacție comercială care permite băncilor să ascundă identitățile clienților lor.

Schema, la rândul său, ajută clienții să solicite reduceri fiscale false, duble sau multiple ale impozitului perceput pe câștigurile de capital plătite pentru tranzacțiile anonime.

Astfel când sunt taxaţi pentru dividendele pe care le primesc, investitorii străini îşi vând pentru scurt timp acţiunile către o serie de bănci locale, doar pentru a evita plata impozitului pe dividende, pentru ca ulterior să îşi recupereze acţiunile.

Schema a fost pusă la punct de avocatul german Hanno Berger, fost contabil împotriva căruia a fost demarată o anchetă penală în Germania.

În Germania, el este cunoscut ca "domnul Cum-ex". Printre clienții săi se numără de la giganţii Adidas şi Karstadt, la familia care deține BMW. Berger a susținut că este legal să obţii rambursarea impozitelor, care nu au fost plătite niciodată.

Efectele fraudei 

Frauda a costat peste 55 de miliarde de euro, inclusiv pe contribuabilii germani cu suma de 31,8 miliarde de euro între 2001 și 2016, conform estimărilor din anchetă. În Franța suma este de 17 miliarde de euro, în Italia 4,5 miliarde de euro, iar în Danemarca 1,7 miliarde de euro. A afectat, de asemenea, Austria, Belgia, Finlanda, Olanda și Spania.

Știrile despre acest fenomen au apărut pentru prima dată în Germania în 2016, însă valoarea sa totală a fost expusă printr-o investigație transfrontalieră, care a implicat 19 instituții mass-media din 12 țări, care a consultat mai mult de 180.000 de pagini de dovezi, inclusiv scrisori ale procurorilor germani.

Ancheta a arătat, de asemenea, că din schimbul de informații fiscale dintre statele membre UE nu a rezultat nimic pentru a împiedica frauda de mai multe miliarde de euro.

De notat că majoritatea băncilor a negat faptul că ar fi comis ilegalități.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării