main logo
1858

Cea mai ciudată statuie a lui Ștefan cel Mare: Ce i-a șocat pe oameni

O statuie ce-l înfățișează pe domnitorul Ștefan cel Mare a înflăcarat spiritele în Copșa Mică, județul Sibiu.

Cea mai ciudată statuie a lui Ștefan cel Mare: Ce i-a șocat pe oameniFoto: protv.ro

Monumentul din broz, dezvelit zilele trecute, i-a lasat cu gura cascată pe localnicii care și-l imaginau impozant, pe măsura personalității domitorului, transmite Știri.md cu referire la protv.ro.

În realitate, statuia are doar un metru și 30 de centimetri, iar artistul spune ca așa era voievodul: “Mic la stat, mare la sfat”. Alt problemă e că statuia a costat 75.000 de roni, bani cu care unii spun că se putea face altceva.

Modestă ca dimensiuni, statuia a fost inaugurată cu mare fast. Turnat în bronz, domnitorul are un metru si 30 de centimetri, dar ține în mână o ditamai sabia, de 1 metru 20.

Artistul care a realizat-o spune că vestimentația și coroana reproduc exact veșmântul domnitorului Ștefan cel Mare.

Localnică: “Mie îmi place. E ceva frumos, e ceva pentru oraș. Acum, dacă era un pic mai mare, nu era bai, dar și așa e bine. Cui nu-i place să fie sănătos, să facă alta mai mare”.

Sunt însă localnici care spun cp altele sunt prioritățile orașului. De exemplu, apa potabilă.

Locanic: “E apă urâtă, industrială din Târnavă sau de unde o trage, e murdară. Noi cărăm cu bidoanele de la cișmele, ca să facem mâncare și de spălat”.

Mircea Maier, localnic: “Un metru de stauie, pe ăștia nu-i controlează nimeni, cât o fi costat asta? Și să veniți la blocuri să vedeți că se surpă canalele”.

Primarul orașului spune că dimensiunile statuii se potrivesc cu locul unde a fost amplasată, o piațetă de mici dimensiuni.

Daniel Tudor Mihalache, primarul orașului Copșa Mică: “S-au păstrat proporțile și de corp și de hanie, de arme, coroană și cruce, toate raportate la dimensiunea acelei piețe. Repet, eu ca om care nu sunt crtic de artă și numai aprecuez ce e frumos, mie îmi place acestă statuie”.

Statuia face parte dintr-un proiect de înfrumusețare a orașului care mai cuprinde o alee de promenadă, un sistem nou de iluminat, o fântână arteziană si câteva bănci pentru relaxare.

Costurile se ridică, în total, la aproape 160.000 de roni.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării