main logo
471

Ce sunt ghețarii artificiali: Ar putea preveni efectele dramatice ale încălzirii globale

Oamenii de știință și designerii caută soluții pentru stoparea efectelor încălzirii globale. Astfel, o soluție găsită de aceștia ar fi „reînghețarea” zonei Arctice, prin crearea de „ghețari artificiali”.

Cum ghețarii artificiali ar putea preveni efectele încălzirii globaleFoto: CNN

Ideea le aparține unor designeri Indonezieni, coordonați de arhitectul Faris Rajak Kotahatuhaha, în vârstă de 29 de ani, care au participat la o competiție internațională, transmite Știri.md cu referire la Stirileprotv.ro.

Astfel, aceștia au conceput un dispozitiv similar unui submarin, capabil să producă „ghețari artificiali” cu o grosime de 4,8 metri și 25 de metri lățime, scrie CNN.

Acest proces presupune crearea unor „cratere” artificiale sub suprafața gheții, unde sunt amplasate aceste structuri, umplute apoi cu apă sărată. După aceea, sarea este filtrată astfel încât apa să înghețe cu – 16 garde Celsius, după care craterul este acoperit cu o trapă, pentru a proteja de soare gheața din interior. Astfel, în interior se creează în mod natural un ghețar, scos la suprafață o lună mai târziu. Micile formațiuni de gheață sunt unite, apoi, cu ghețari mai mari deja existenți.

Pentru moment, este vorba doar despre un concept și multe ipoteze rămân nerezolvate, scrie CNN.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării