main logo
768

CE face precizări la harta ce ar demonstra norul radioactiv din Rusia

Şi Comisia Europeană face precizări, după mesajul fals privind așa zis nor radioactiv care s-ar apropia de România ”dinspre Rusia”.

CE face precizări la harta ce ar demonstra norul radioactiv din RusiaFoto: protv.ro

Precizările vin după ce pe reţelele sociale a început să circule un mesaj care avertiza despre apropierea de România a unui nor radioactiv, în urma incidentului nuclear din nordul Rusiei, transmite Știri.md cu referire la protv.ro.

”Este recomandat ca mâine de la 12 până luni seara să nu ieșiți prea mult din casă si mai ales la drum. Este bine și să țineți ferestrele închise, pentru ca atunci trec nori radioactivi deasupra Romaniei dinspre Rusia” - se arăta în mesajul respectiv, care era însoţit de un link trimiţând la o hartă actualizată în timp real, care ar avea rolul de a proba existenţa norului.

Harta respectivă, realizată de serviciul științific intern al Comisiei Europene, indică media și nivelul maxim al dozelor de radiații gama din ultimele 24 de ore, care provin de la aproximativ 5.000 de stații europene specializate.

Dar, se precizează pe pagina de Facebook a Reprezentanţei Comisiei Europene în România, nu s-a primit niciun avertisment de aceste stații “care să reflecte îngrijorări privind măsurătorile”, iar mesajul despre “norii radioactivi” este calificat drept “Fake news”.

Mai mult, respectiva hartă nu are funcția unui sistem de alertă timpurie pentru incidente de acest fel. 

Pentru asemenea situaţii există un sistem la nivelul UE, sistemul comunitar de schimb de informaţii în caz de urgenţă radiologică (ECURIE), iar statele membre sunt obligate să raporteze incidentele prin acest sistem. 

Or, în ECURIE nu au existat asemenea rapoarte în ultima perioadă.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării