17 octombrie, 03:22
1 099
0
Ce comoară uimitoare cu surpriză a fost descoperită în Marea Neagră
17 octombrie, 03:22
1 099
0

La mijlocul lunii august, Turcia a anunțat oficial o descoperire importantă în Marea Neagră. Descoperirea a fost făcută într-o zonă de explorare numită „Tuna-1”.

Ce comoară uimitoare a descoperit Turcia în Marea Neagră

Este vorba de un câmp masiv de 320 de miliarde de metri cubi de gaz natural. Știrea a fost întâmpinată cu oarecare scepticism din partea experților în energie, în special în Orientul Mijlociu, transmite Știri.md cu referire la playtech.ro.

Totuși, dacă constatarea ajunge să fie verificată, promite să transforme fluxurile de producție, distribuție și export atât la nivel regional, cât și pe toată piața energetică globală.

Exploatarea cu succes a câmpului Tuna-1 poate ajuta la compensarea costurilor anuale de import ale gazelor Turciei din cele mai mari trei surse străine.

Este vorba de Azerbaidjan, Rusia și Iran, cu o valoare de peste 40 miliarde dolari pe an.

Turcia a făcut eforturi de explorare

Turcia a făcut eforturi de explorare a energiei în estul Mediteranei. În același timp a avut și politici de extindere a infrastructurii interne și de liberalizare a pieței.

Această descoperire a gazului turcesc în Marea Neagră va duce țara mai departe, spre obiectivul său de a deveni un important centru energetic regional.

Pentru a atinge aceste obiective, totuși, vor fi necesare resurse financiare suplimentare și tehnologie de extracție specializată.

Potrivit directorului executiv al Agenției Internaționale pentru Energie, rezervele de gaz anunțate de Turcia sunt evaluate la 80 de miliarde de dolari.

Prețul este calculat pe baza prețurilor de pe piața de astăzi. Dar va fi necesară o investiție de 6 miliarde de dolari pentru a extrage volumele în cauză.

”Descoperirea câmpului de gaze este un punct de cotitură pentru sectorul energetic turc. Acesta este un domeniu care se încadrează în categoria uriașă. Turcia este complet dependentă de surse externe de gaz natural.

Acest gaz ne va reduce serios dependența de surse externe. Va duce la o scădere semnificativă a deficitului curent al Turciei în factura importurilor de energie.”, a declarat Fatih Birol, directorul executiv AIE.

Ce surpriză: E mai mare decât s-a crezut inițial

În ultimul deceniu, Turcia a făcut investiții mari în infrastructura sa energetică internă, incluzând în special o extindere a capacității de import a gazelor naturale lichefiate la 50 bcm pe an, care este chiar mai mare decât consumul anual total de gaz al țării, egal cu aproximativ 45 bcm în 2019.

Rusia a devenit cea mai mare sursă externă de gaz din Turcia în 2018. De atunci dependența de gazul de conducte rusesc a scăzut semnificativ.

Procentul a ajuns la doar 14% în acest an. Azerbaidjanul vecin a depășit Rusia ca fiind cea mai mare sursă de importuri din Turcia.

Iar transporturile de GNL, în special din Statele Unite, au crescut la 10% din totalul gazelor străine cumpărate în aprilie 2020.

Având în vedere aceste transformări, Turcia este în curs de renegociere a contractelor pe termen lung cu furnizorii Rusia, Iran și Algeria.

Descoperirea câmpului de gaz Tuna-1 va consolida în continuare poziția de forță a Ankarei.

Va putea negocia de pe poziție de forță în cadrul acestor discuții, întrucât urmărește oferte de prețuri mai preferațiale la importuri.

Turcia un nou jucător important pe piață

Descoperirea unui imens câmp de gaze offshore în Marea Neagră ar putea transforma întreaga economie a Turciei.

Asta și datorită înlocuirii interne a importurilor de gaze și investițiile aferente.

Aceste investiții vor fi necesare pentru ca acest lucru să se întâmple.

Întrebarea este descoperire a Turciei de gaze naturale în Marea Neagră se ridică la înălțimea așteptărilor timpurii?

Dacă da, câmpul ar trebui să contribuie la reducerea dependenței țării de furnizorii străini.

Descoperirea din zona Tuna-1 nu va fi suficientă pentru a elimina în totalitate necesitatea importurilor de energie.

Pentru a atinge un nivel real de autosuficiență, vor trebui găsite noi domenii.

Vorbim de ponderea energiei regenerabile în coșul energetic al țării care a crescut.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter