main logo
321

CE aprobă planurile Greciei: Creditele neperformante, reduse cu 30 de miliarde euro

Comisia Europeană a aprobat joi un plan al autorităților elene destinat reducerii cu 30 de miliarde euro a creditelor neperformante din portofoliile băncilor grecești, apreciind că acest plan nu încalcă prevederile comunitare referitoare la ajutoarele de stat.

CE aprobă planurile Greciei: Creditele neperformante vor fi reduseFoto: business24.ro

Schema, denumita Hercules, vizeaza reducerea stocului de credite neperformante care afecteaza bancile grecesti, fara a distorsiona piata prin subventii guvernamentale, transmite Știri.md cu referire la business24.ro.

Conform acestei scheme de protejare a activelor, statul grec va fi remunerat în linie cu condițiile de pe piața pentru riscurile pe care și le va asuma pentru oferirea de garanții pentru așa-numita securitizare a portofoliilor de credite neperformante.

"Comisia Europeană a ajuns la concluzia că planul Greciei care are drept obiectiv sprijinirea reducerii creditelor neperformante din băncile grecești nu va beneficia de ajutoare de stat", a informat Executivul comunitar într-un comunicat.

Băncile din Grecia, cea mai îndatorată țară din Europa, au credite neperformante în valoare de aproximativ 80 miliarde euro, care le obligă să constituie provizioane și le restricționează capacitatea de a acorda noi credite. 

Diminuarea ponderii creditelor neperformante este crucială pentru capacitatea băncilor grecești de a acorda noi împrumuturi și a-și întări profitabilitatea.

Schema Hercules va viza înființarea unor vehicule speciale (SPV) care vor cumpăra creditele neperformante de la bănci. 

Vânzarea acestor credite va fi finanțată prin emiterea unor obligațiuni de către SPV-uri cu o garanție guvernamentală, însă implicarea statului grec va fi limitată, susține Comisia.

"Riscul pentru stat va fi limitat deoarece garanția guvernamentală se va aplica doar tranșei superioare a obligațiunilor vândute de vehiculul de securitizare. 

Garanția statului cu privire la tranșă superioară va deveni efectivă numai după ce mai mult de jumătate din tranșele negarantate și mai riscante vor fi vândute cu succes participanților de pe piața privată", subliniază Executivul comunitar.

În Italia, un program similar cunoscut sub denumirea de GACS, a dus la o creștere a securitizării până la un nivel record de peste 65 de miliarde euro anul trecut. 

Această cifră ar urma să scadă în 2019, în condițiile în care mai puține împrumuturi sunt clasificate ca fiind neperformante.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării