main logo
485

CBI: Marea Britanie nu este pregătită pentru un Brexit dur

Confederaţia Industriei Britanice (CBI) a avertizat Guvernul că nici Marea Britanie şi nici Uniunea Europeană nu sunt pregătite pentru un Brexit fără acord pe 31 octombrie.

CBI: Marea Britanie nu este pregătită pentru un Brexit dur

"UE rămâne în spatele Marii Britanii în încercarea de a evita cele mai grave efecte în faţa unui scenariu (de Brexit) fără acord. Şi, deşi companiile (britanice) au cheltuit miliarde în planuri de contingenţă pentru cazul unei lipse de acord, încă se confruntă cu obstacole, deoarece recomandările nu sunt clare", susţine CBI, transmite Știri.md cu referire la Agerpres. 

Noul premier britanic, Boris Johnson, a accelerat preparativele pentru o eventuală retragere a ţării din UE fără acord, după ce acordul negociat de Theresa May a fost respins de trei ori de Parlament iar Bruxelles-ul a spus clar că nu vor fi noi negocieri.

"Companiile mari, în special din domenii reglementate, precum serviciile financiare, au planuri de contingenţă bine gândite, însă firmele mai mici sunt mai puţin pregătite", a adăugat Confederaţia, care avertizează că 24 dintr-un total de 27 de domenii economice din ţară se vor confrunta cu probleme în cazul unui Brexit dur.

Avertizarea CBI vine în urma consultărilor cu companiile de diferite mărimi şi sectoare, care acoperă toate domeniile economiei Marii Britanii.

Marea Britanie trebuia să iasă din UE pe 29 martie, însă May a solicitat o amânare.

În răspunsul la avertismentul CBI, un purtător de cuvânt al Guvernului a subliniat că este vorba de "o contribuţie constructivă" din partea Confederaţiei "prin recunoaşterea importanţei ca toate companiile să se pregătească pentru o lipsă de acord pe 31 octombrie".

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării