Comunicați țării o știre importantă!×
1
  • 0
  • 1
  • 0
  • 0
  • 0
1
  • 0
  • 1
  • 0
  • 0
  • 0
1
360

Cazul Skripal: MI6 a identificat asasinii GRU cu ajutorul unui transfug

Tabloidul britanic Daily Express scrie că cei doi bărbați acuzați de tentativa de asasinat asupra lui Serghei și a Iuliei Skripal au fost identificați cu ajutorul unui alt agent GRU, care lucrează pentru Spionajul britanic MI 6.

Cazul Skripal: MI6 a identificat asasinii GRU cu ajutorul unui transfug

Potrivit ziarului, care citează o sursă din „comunitatea de informații”, agenții GRU care au încercat să-l elimine în Salisbury pe fostul colonel GRU Serghei Skripal, au fost identificați și deconspirați cu ajutorul noului transfug din serviciile secrete ruse – „Apollo” – recrutat de MI6, și care anterior a lucrat la Roma sub acoperirea imunității diplomatice, transmite Știri.md cu referire la Deschide.md

Aceasta „cârtiță“, care a lucrat la ambasada rusă, timp de mai multe luni a fost „prelucrata“ de către serviciile secrete britanice și, în cele din urmă, a fost de acord să coopereze.

Potrivit Daily Express, deși „diplomatul” rus era în serviciul ambasadei, în fapt, activitatea sa consta în culegerea de informații secrete despre NATO. O dată, într-o conversație cu agentul MI6, care poza în dealer de artă, „Apollo” s-a confesat că ar dori să emigreze, ca nu mai are nicio speranță că președintele rus Vladimir Putin va merge spre aplanarea conflictului prelungit cu Occidentul.

Atunci când a avut loc atacul chimic în Salisbury, lui „Apollo”, care deținea informații valoroase, i s-a dat „undă verde”, iar la începutul lunii aprilie el a fost adus în Marea Britanie. La Londra, potrivit tabloidului, „Apollo” a oferit informații complete privind „o gamă largă de date confidențiale” despre actuala rețea de spionaj internațional al Moscovei.

Iar atunci când, în aprilie, serviciile speciale au obținut primele imagini ale suspecților de la Salisbury, „Apollo” a reușit să îi identifice pe agenții GRU. Numele suspecților de otrăvirea lui Skripal, Alexandr Petrov și Ruslan Boshirov au fost anunțate pe 5 septembrie, dar serviciile de securitate i-au identificat în luna aprilie, exact atunci când MI6 l-a recrutat pe „Apollo”. De aceea, Londra a declarat imediat că numele de „Petrov” și „Boshirov” sunt false.

Londra a așteptat peste 4 luni sperând ca agenții GRU vor apărea din nou în Europa.

În operațiunea de urmărire a agenților ruși au fost implicați 250 de anchetatori din Rețeaua Națională de Combatere a Terorismului. „Ideea a fost sa-i urmărim când vor pleca din nou în afara Rusiei”, – a declarat o sursă din serviciile de securitate.

Dar acest lucru nu s-a întâmplat – după întoarcerea lui „Petrov” și „Boșirov” în Rusia, pașapoartele lor nu au mai fost folosite.

Ați depistat o greșeală? Evidențiați cuvântul și apăsați
ctrl
+
enter
Ați găsit greșeală?
Vă rugăm să ne anunțați!×
Citește și
article image
O echipă din armata ruseească viza asasinarea unor ofiţeri ucraineni
2
242
article image
Fiul șefului serviciului de spioni britanici a avut o moarte suspectă
1
214