main logo
644

Câțiva balerini ucraineni s-au angajat la Opera Națională din București

Cinci balerini ucraineni s-au angajat la Opera Națională din București de la începutul războiului. Trei dintre ei au fost distribuiți într-un spectacol plin de provocări, iar premiera are loc sâmbătă seară.

Câțiva balerini ucraineni s-au angajat la Opera Națională din BucureștiColaj: știri.md

Mii de refugiați sunt în căutarea unor locuri de muncă stabile în România, dar puțini reușesc să se angajeze în același domeniu ca la ei acasă, transmite Știri.md cu referire la protv.ro.

Cei trei balerini din Ucraina fac ultimele repetiții pe scena Operei Naționale din București. Au fost distribuiți în spectacolul Raymonda, creația compozitorului rus Aleksandr Glazunov.

Înainte de război, au dansat pe scene din Ucraina lor timp de opt ani. La noi au fost primiți cu multă căldură. O spun chiar ei.

Ibek, balerin: „Noi chiar iubim această țară, toată lumea este foarte drăguță cu noi, oamenii sunt prietenoși, vor să ne ajute, iar acest teatru ne-a oferit oportunitatea să avem un loc de muncă aici și apreciem lucrul acesta”.

Daniel Jinga, manager interimar al Operei Naționale: “S-au adaptat foarte uşor pentru că baletul reprezintă un limbaj universal, arta reprezintă un limbaj universal, un profesionist în orice post ar evolua, fie că e balerin, instrumentist sau solist etc., se poate angaja oriunde în lume într-o instituție similară”.

“Raymonda” este un spectacol dificil, pe care puține instituții de cultură au curaj să-l pună în scenă, spun organizatorii. Pe scena Operei Naţionale, premiera are loc mâine seară. De când a început războiul, aici au fost angajați, în total, cinci balerini din Ucraina.

Sunt printre cei care au avut norocul să găsească un loc de muncă în domeniul pentru care s-au pregătit. Alţii sunt dispuşi să facă şi altceva pentru a se întreţine.

Ana este din Odesa şi a fugit din calea bombardamentelor, împreună cu cei doi copii, la o săptămână de la începerea războiului. Acum stă într-un centru pentru refugiaţi din Bucureşti.

Ana: ”Aş vrea să rămân aici. Vreau să muncesc, indiferent în ce domeniu, curăţenie, îngrijire, şi oriunde ar fi locul de muncă. Vreau să pot să îmi cresc copiii şi să îi pun pe picioare. După Paște, copiii vor avea program prelungit la grădiniță și voi putea lucra opt ore pe zi”.

Mihaela Ungureanu, director DGASPC sector 3: ”Noi am evaluat care ar fi preferinţele mămicilor, în general s-au orientat spre posturi de îngrijitor, curăţenie, bucătar, una dintre ele îşi doreşte să facă şi cursuri de manichiură”.

Peste 600.000 de cetățeni ucraineni au intrat în România de la începutul războiului. Dintre aceştia, în jur de 4.000 au cerut azil în țara noastră.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării