main logo
359

Câte mandate ar obține principalele partide în noul Parlament European

Partidul Popular European (PPE) ar obţine 180 de mandate (24%), socialiştii europeni 149 de mandate (19,8%) şi liberalii 76 de mandate în viitorul Parlament European, pe baza sondajelor realizate în cele 28 de state membre înainte de 15 aprilie 2019.

Câte mandate ar obține principalele partide în noul Parlament European

Parlamentul European va fi format după alegerile europene din 23-26 mai, transmite Știri.md cu referire la Agerpres.

Pe poziţia a patra s-ar plasa Conservatorii şi Reformiştii Europeni (ECR, 66 de locuri, respectiv 8,8% din mandatele europarlamentare), formaţiune urmată de Europa Naţiunilor şi a Libertăţii (ENF), cu 62 de locuri (8,3% din mandate), Verzi (57 de locuri), Stânga Unită Europeană/Stânga Verde Nordică (GUE/NGL 46 de locuri) şi Europa Libertăţii şi a Democraţiei Directe (EFDD, 45 de locuri, 6% din mandate).

Numărul membrilor neafiliaţi ar fi de opt, iar alţi eurodeputaţi - 62.

Cifrele provin dintr-o compilaţie a sondajelor reprezentative efectuate de institute naţionale de sondare a opiniei publice din statele membre şi agregate de Kantar Public în numele Parlamentului European. 

Noile informaţii sunt extrase din 43 de sondaje de opinie special dedicate alegerilor europene, efectuate în 21 de ţări.

Informaţiile din setul anterior de estimări, publicat pe 29 martie, au fost de asemenea actualizate cu cifre referitoare la Regatul Unit, pentru a facilita comparaţia cu noul scenariu al participării acestuia la alegerile europene din luna mai. Partidele sunt atribuite numai grupurilor politice existente sau acolo unde sunt deja afiliate unui partid politic european asociat. 

Toate noile partide şi mişcări, care nu şi-au declarat încă intenţiile, intră în categoria "altele".

În urma acordului convenit pe 10 aprilie în cadrul unui summitului extraordinar al UE, retragerea Regatului Unit va avea loc cel târziu pe 31 octombrie 2019. 

Acest lucru înseamnă că Regatul Unit are acum obligaţia juridică de a participa la alegerile europene, cu excepţia cazului în care va ratifica până pe 23 mai acordul de retragere.

Pentru a intra în vigoare, acordul de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană va necesita aprobarea Parlamentului European cu o majoritate simplă a voturilor exprimate.

Dacă ieşirea Regatului Unit din UE va fi efectivă până la 23 mai, scrutinul europarlamentar va avea ca rezultat un Parlament European cu 705 membri, faţă de 751 în prezent, diferenţa fiind dată de retragerea acestui stat din blocul comunitar. 

În acest caz, dintre actualele 73 de mandate europarlamentare deţinute de britanici, 46 vor dispărea, iar celelalte 27 vor fi repartizate acelor state membre care sunt subreprezentate în Parlamentul European.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării