main logo
537

Cât de periculoase sunt gazele folosite de jandarmi în Piața Victoriei

După ororile de vineri, opinia publică aşteptă să afle de la reprezentanţii Jandarmeriei ce fel de substanţe au fost folosite pentru evacuarea oamenilor din Piaţa Victoriei.

Cât de periculoase sunt gazele folosite de jandarmi în Piața Victoriei

Potrivit medicilor, mulţi dintre cei cărora le-au fost pulverizate direct în figură gaze lacrimogene au avut simptome atipice. Jandarmii au pulverizat gazele lacrimogene atât asupra huliganilor, cât şi asupra celor care manifestau paşnic, transmite Ştiri.md cu referire la Protv.ro.

Este de-a dreptul şocant să vezi cum zeci de oameni sunt atacaţi cu substanţe nocive în timp ce stau pe jos, tocmai pentru a demonstra că nu sunt violenţi.

Specialiştii spun că deşi Piaţa Victoriei este aparent o zonă deschisă clădirile înalte din jur nu lasa gazul să se împrăştie rapid. Astfel oamenii au fost expuşi unei cantităţi mari de substanţe lacrimogene. Iar începând cu ora 17:30 acestea au curs în rafale. Şi mai periculos - temperaturile ridicate le-au amplificat efectul.

Raul Pătrașcu: ″Gazele cele mai probabile sunt pe bază de clor sau pe bază de arsenic, elemente extrem de dăunătoare pentru corpul uman. Iar pe termen lung elementele includ traume severe ale plămânilor şi ducând până la insuficienta reparare a căilor respiratorii şi deci mutaţia genetică a celulelor din acele tracte şi cancer.″⁣

Iar cei care au păţit-o au ajuns la doctor cu simptome grave. Mărturii ale sutelor de oameni care au ajuns la spitalele de urgenţă din Capitală arată că în Piaţa Victoriei s-a transformat într-o zonă de gazare unde au fost folosite zeci de tuburi de gaze iritant lacrimogene. Oameni care se aflau în spital au început să lăcrimeze atunci când s-au întâlnit pe hol cu victimele jandarmilor. Hainele celor din urmă erau pur şi simplu impregnate cu substanţa nocivă.

Doctor Elena Copaciu: ″Simptomele cele mai importante erau la nivelul mucoasei nazale, faringe, laringe, sunt oameni care au spus că simţeau să le explodează cutia toracică, au persistat câteva zile. Simtomele digestive, iritaţii cutanate neobişnuite pe suprafaţa expusă direct, au descris o pierdere bruscă de conştiență, au căzut la pământ. Sunt simptome specifice spray-urilor paralizante de autoapărare.″⁣

Legea Jandarmeriei permite utilizarea a 3 tipuri de gaze lacrimogene: grenade cu fosfor, sprayuri paralizante şi butelii cu gaz lacrimogen. Doar că aceeaşi lege spune că trebuie folosite gradual şi nu pot să depăşească nevoia reală.

Art. 33: Folosirea mijloacelor prevăzute la art. 29 se face în mod gradual şi nu trebuie să depăşească nevoile reale pentru imobilizarea persoanelor turbulente sau agresive ori pentru neutralizarea acţiunilor ilegale şi va înceta de îndată ce scopul misiunii a fost realizat.

Ori în multe dintre situaţiile filmate, excesul de forţă este evident. Jandarmeria trebuie să spună şi ce substanţe au fost folosite pentru că în funcţie de compoziţie, tratamentele medicale sunt diferite.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării