main logo
681

Carles Puigdemont afirmă că este singurul candidat posibil la conducerea executivului catalan

Carles Puigdemont şi-a menţinut marţi candidatura la conducerea executivului catalan şi a lansat un apel la unitatea separatiştilor ale căror diviziuni au apărut la lumina zilei după amânarea şedinţei sale de învestire, blocată de justiţie, comentează AFP.

Carles Puigdemont afirmă că este singurul candidat posibilCarles Puigdemont afirmă că este singurul "candidat posibil" la conducerea executivului catalan. Foto: AFP

„Nu există niciun alt candidat posibil" pentru a conduce regiunea cu 7,5 milioane de locuitori, a afirmat el într-un mesaj video difuzat pe reţele sociale. Carles Puigdemont a fugit în Belgia la sfârşitul lui octombrie după ce a fost inculpat în Spania pentru 'rebeliune' şi 'răzvrătire', scrie agerpres.ro.

Liderul destituit i-a îndemnat pe susţinătorii independenţei să rămână "împreună, puternici, demni, democraţi şi paşnici", încercând să risipească tensiunile dintre cele trei partide separatiste care deţin majoritatea în parlamentul catalan.

Decizia preşedintelui parlamentului regional din Catalonia, Roger Torrent - membru al Stângii Republicane din Catalonia (ERC) -, de a amâna sesiunea de învestire a suscitat critici din partea celorlalte două formaţiuni separatiste.

„Decizia preşedintelui Torrent nu a făcut obiectul consultărilor grupului Împreună pentru Catalonia", a afirmat formaţiunea lui Carles Puigdemont într-un comunicat.

Purtătorul de cuvânt al formaţiunii separatiste de extremă stângă Candidatura d'Unitat Popular, Carles Riera, a apreciat că decizia lui Torrent reprezintă o "gravă eroare politică". "Un nou ciclu de mobilizări şi nesupunere civilă trebuie să înceapă", a ameninţat el.

Roger Torrent a afirmat că amânarea are scopul de a asigura o dezbatere de învestire cu "toate garanţiile" pentru Carles Puigdemont, adică fără riscul arestării sale. El a anunţat că le-a solicitat juriştilor parlamentului să prezinte Curţii Constituţionale argumentele lor în acest sens.

La Madrid, guvernul spaniol şi-a exprimat satisfacţia pentru amânare, considerând că astfel s-a "evitat ca democraţia să fie luată în derâdere", mai scrie AFP.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării