main logo
580

Candidatul pentru funcţia de premier al Cataloniei a fost arestat, alături de alţi patru lideri separatişti

Curtea Supremă a Spaniei a decis, vineri, arestarea a cinci lideri separatişti din Catalonia, inclusiv a candidatului pentru funcţia de premier, Jordi Turull, până la finalizarea proceselor pentru răzvrătire şi rebeliune, relatează site-ul BBC News.

Candidatul pentru funcţia de premier al Cataloniei a fost arestatCandidatul pentru funcţia de premier al Cataloniei a fost arestat, alături de alţi patru lideri separatişti.

În total, 25 de lideri catalani vor fi judecaţi pentru rebeliune, delapidare şi încălcarea dispoziţiilor statului, prin implicarea în proclamarea independenţei Cataloniei faţă de Spania la 27 octombrie 2017, scrie mediafax.ro.

Curtea Supremă de la Madrid a emis, de asemenea, mandate internaţionale de arestare pentru alţi şase politicieni catalani care au fugit în străinătate, inclusiv fostul premier Carles Puigdemont, care se află în exil autoimpus la Bruxelles de când a fost destituit de către guvernul central.

Infracţiunea de "rebeliune" are o pedeapsă maximă de 30 de ani de închisoare. Liderii catalani care au fost reţinuţi resping toate acuzaţiile. Puigdemont a catalogat Spania drept "anti-democratică şi o ruşine pentru Europa".

Curtea Supremă a Spaniei a solicitat, printr-o hotărâre scrisă, ca 14 dintre foştii membri ai administraţiei regionale catalane să depună două milioane de euro într-un cont bancar, pentru a restitui fondurile utilizate pentru organizarea referendumului de independenţă şi pentru acoperirea costurilor judiciare.

În urma deciziilor luate de către instanţă, blocajul politic din Catalonia se prelungeşte. Jordi Turull, singurul candidat la funcţia de premier, ar fi trebuit să participe sâmbătă la o a doua rundă de votare în Parlament. Preşedintele Parlamentului, Roger Torrent, a anunţat că nu va fi desemnat un alt candidat.

Coaliţia care a câştigat alegerile anticipate din 21 decembrie 2017 mai are la dispoziţie două luni să instaleze un guvern regional, pentru a evita organizarea de noi alegeri. Jordi Turull este a treia variantă avansată de partidele pro-independenţă din Catalonia, după fostul premier Carles Puigdemont şi Jordi Sanchez, preşedintele Adunării Naţionale Catalane (ANC).

Mii de persoane au protestat, vineri seara, pe străzile din Catalonia, după decizia Curţii Supreme a Spaniei, strigând "Libertate pentru prizonierii politici!". 24 de protestatari au fost răniţi uşor în urma ciocnirilor cu poliţia, potrivit serviciilor de urgenţă.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării