main logo
688

Candidat la europarlamentare, luat la pumni de câțiva etnici maghiari

George Simion, candidat independent la alegerile europarlamentare, a declarat că a fost bătut de câțiva etnici maghiari în timp ce filma crucile vandalizate ale eroilor români din Cimitirul Internațional Valea Uzului.

Candidat la europarlamentare, luat la pumni de câțiva etnici maghiari

Un candidat la europarlamentare a fost snopit în bătaie. Este vorba despre George Simion, candidat independent la alegerile din data de 26 mai, transmite Știri.md cu referire la Evz.ro

Acesta a fost bătut, vineri, de câțiva etnici maghiari, în timp ce filma crucile eroilor români din Cimitirul Internațional Valea Uzului.

„Este revoltător ce se întâmplă la granița dintre județele Bacău și Harghita, pe teritoriu românesc. Profanarea mormintelor eroilor români este o profanare a memoriei colective și a istoriei naționale! Cer pedepsirea de urgență a celor responsabili de acțiunile antiromânești, realizate la comandă pentru scoruri electorale.”, a declarat Simion, care a spus că el și alți doi membri ai echipei sale au fost bătuți. Ca mărturie, el a postat și clipuri video cu agresiunile.

„Am fost bătut ca un câine. Am fost trântit la pământ, întors cu fața în sus și percheziționat. Poliția mi-a prezentat portretele robot a câtorva indivizi. Mi-aș dori ca să nu mai stea partidele în genunchi în fața UDMR. Trebuie să spălăm rușinea etnicilor maghiari. Acest cimitir a fost vandalizat. Colegul meu are mâna în ghips”, a spus George Simion.

„De ce ați acoperit crucile românești?”, întreabă George Simion, la începutul filmării. Doi bărbați, dintre care unul purta un tricou cu Ungaria mare, îl întreabă, în limba română, cu accent maghiar, de ce îi învinuiește pe ei de acest incident. „Nu ați acoperit dumneavoastră?”, continuă George Simion, la care bărbatul cu tricoul răspunde: „Dumnezeu”.

În imagini apare un bărbat care coboară dintr-o mașină roșie și strigă la George Simion: „Jos cu camera”. „De ce?”, întreabă acesta.

„Pentru că ce drept aveți aicea? (...) Ăsta e drumul județean Harghita. Deci, ce drept ai aici?”, răspunde acest bărbat, după care vine în fugă strigând: „Dă-mi telefonul”. Imaginile se întrerup în acest moment. Într-o altă înregistrare video, publicată tot de George Simion și transmisă ulterior, acesta spune că a fost „alergat de extremiști maghiari”.

Polițiștii din Bacău au declanșat, vineri, o anchetă pentru identificarea persoanelor care au acoperit cu saci negri de plastic toate cele 52 de cruci ale eroilor români, dar și monumentul din Cimitirul Internațional Valea Uzului, în cazul căruia UDMR a cerut intervenția premierului Dăncilă.

Purtătorul de cuvânt al IPJ Bacău, Cătălina Crețu, a declarat, vineri, că în funcție de rezultatele anchetei se va da o soluție legală prin unitatea de Parchet.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, i-a cerut, la începutul lunii mai, premierului Viorica Dăncilă să oprească denigrarea memoriei soldaților maghiari și să intervină pentru oprirea deciziei Primăriei Dărmănești de amplasare a mormintelor soldaților români într-un cimitir din Harghita, unde sunt îngropați soldați maghiari.

Conform UDMR, cimitirul militar aparține comunei Sânmartin și a fost renovat din resursele proprii ale primăriei, din donațiile Ministerului Ungar al Apărării și din contribuții ale unor persoane fizice, fiind amplasate aproximativ șase sute de cruci din lemn, pe care au fost inscripționate numele soldaților maghiari uciși în bătăliile din Valea Uzului.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării