main logo
492

Campanie: Oraşele din Europa vor dona generatoare pentru Ucraina

Oraşele din Europa vor dona generatoare pentru Ucraina, pentru a-i ajuta pe ucraineni să supravieţuiască în iarna care urmează.

Campanie: Oraşele din Europa vor dona generatoare pentru Ucraina

Cele mai mari oraşe din Europa vor dona generatoare şi transformatoare de energie electrică pentru a-i ajuta pe ucraineni să treacă peste iarna grea care se anunţă. Aparatele vor fi adunate în cadrul unei campanii lansate miercuri, transmite Știri.md cu referire la mediafax.ro.

Din octombrie, Rusia a atacat sistemele civile de energie şi de încălzire din Ucraina cu rachete cu rază lungă de acţiune şi cu drone. Ruşii susţin că scopul este de a reduce capacitatea de luptă a Kievului.

„Zece milioane de ucraineni sunt în prezent lipsiţi de electricitate ca urmare a atacurilor Rusiei asupra infrastructurii civile critice. Parlamentul European şi UE au dat dovadă de o solidaritate remarcabilă cu Ucraina pe plan umanitar, militar şi financiar. Acum au nevoie de sprijin practic pentru a trece prin iarnă", a declarat preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola, într-o conferinţă de presă la lansarea campaniei „Generatori de speranţă".

Uniunea Europeană a lansat campania împreună cu Eurocities, o reţea de peste 200 de oraşe din 38 de ţări.

Oraşele vor fi îndemnate să furnizeze generatoare pentru a menţine energia în funcţiune la instalaţiile esenţiale din Ucraina.

„Trebuie să acţionăm imediat. Iarna este peste noi, nu există electricitate şi gaz, nu avem timp de pierdut", a declarat Dario Nardella, preşedinte al Eurocities şi primar al Florenţei.

Rugat să estimeze numărul de generatoare care vor fi donate, el a spus că s-ar putea ajunge la câteva sute, inclusiv generatoare de dimensiuni industriale.

Spune-ne opinia ta

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării