main logo
431

Bulgaria a aprobat cumpărarea a opt avioane de luptă F-16

Guvernul Bulgariei a aprobat cumpărarea a opt avioane de luptă F-16 noi pentru înlocuirea flotilei învechite, de producție sovietică, și aducerea aviației militare la standarde NATO.

Bulgaria a aprobat cumpărarea a opt avioane de luptă F-16

Decizia celei mai mari achiziții de armament din istoria post-comunistă a Bulgariei mai are nevoie de aprobare parlamentară, dar aceasta ar trebui să fie obținută cu ușurință, întrucât guvernul are majoritate în legislativ, transmite Știri.md cu referire la Europaliberă.org

Avioanele americane vor fi cumpărate cu 1,25 de miliarde de dolari.

Viceprim-ministrul și Ministru al Apărării Krasimir Karakacianov a semnat, joi, cele patru contracte pentru achiziționarea a opt avioane de luptă noi F-16 block 70 „Viper” cu armamentul și sistemele tehnice de vizualizare, observare și control.

Tratativele cu SUA s-au încheiat prin aprobarea, la ședința de miercuri a guvernului, a raportului echipei de negociatori. Șase din cele opt avioane vor fi cu un singur loc și două – cu două locuri.

Contractele au fost depuse la Comisia parlamentară de apărare. Vor fi votate în plenul parlamentului, cel mai probabil săptămâna viitoare.

Prețul de 1,25 miliarde de dolari include echipamentul terestru și pregătirea piloților. Toate avioanele vor fi disponibile până la 2023. Congresul american va putea prelua cheltuielile de 60 de milioane de dolari privind modernizarea bazei Graf Ignatievo. Karakacianov a dat asigurări că prețul final va fi sub 1,2 miliarde de dolari. La nevoie, în următorii ani, Sofia va putea comanda muniții suplimentare și armament în valoare de 450 de milioane de dolari.

Va fi semnat și un acord bulgaro-american privind colaborarea industrială în întreținerea sistemului hidraulic, de aterizare, electric etc. Partea americană va participa la modernizarea sectorului de întreținere a aviației militare.

Trei formațiuni au aprobat începerea negocierilor pentru F-16 – GHERB, MDL - Partidul etnicilor turci și al musulmanilor și VMRO – al cărui lider Karakacianov este ministru al Apărării. Împotrivă au fost socialiștii, ultranaționaliștii pro-ruși din „Ataka” și partidul populist „Volia” al omului de afaceri Mareșki.

Președintele și ex-comandantul aviației militare Rumen Radev a calificat raportul comisiei care a ales F-16 în defavoarea „Gripen”-ul suedez – „un triumf al lobbysmului”. El a avertizat că, din cauza economisirii de fonduri, cele opt F-16 vor fi cu un număr mai mic de rachete și vor necesita cheltuieli suplimentare.

Piloții avioanelor F-16 vor fi pregătiți la școala militară superioară de la Dolna Mitropolia, unde va fi creat un nou centru de antrenament.

Adjunctul ministrului Apărării Atanas Zapreanov a declarat azi că Bulgaria dorește să cumpere alte opt avioane F-16, însă cu plata eșalonată. Cea de a doua partidă va fi mai ieftină pentru că o parte din cheltuieli cu primele opt avioane vor fi comune.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării