main logo
1293

Budapesta spune care este interesul Ungariei în ceea ce privește Rusia

Ungaria are interesul să mențină o relație corectă și bazată pe respect reciproc cu Rusia, ba chiar să dezvolte cooperarea în domeniile neafectate de sancțiuni, a declarat, ministrul ungar al Afacerilor Externe și al Comerțului Exterior, Peter Szijjarto.

Budapesta spune care este interesul Ungariei în ceea ce privește RusiaFoto: stirileprotv.ro

După întâlnirea cu omologul său rus, Serghei Lavrov, șeful diplomației ungare a declarat că Ungaria are interesul să mențină o relație corectă și bazată pe respect reciproc cu Rusia,  transmite Știri.md cu referire la stirileprotv.ro.

Acesta a subliniat că ministrul rus al Afacerilor Externe a încercat întotdeauna să îndeplinească cererile Guvernului ungar și a abordat pozitiv și deschis soluționarea problemelor importante pentru ambele părți.

Politicianul de la Budapesta adăugat că Rusia va rămâne întotdeauna o parte a realității din Europa Centrală, motiv pentru care Ungaria nu-și poate permite să renunțe la menținerea relațiilor.

Peter Szijjarto a evidențiat importanța dezvoltării cooperării bilaterale în domeniile neafectate de sancțiuni internaționale și a salutat faptul că, săptămâna trecută, numeroși reprezentanți ai companiilor au participat la forumul de afaceri ungaro-rus de la Budapesta.

Ministrul ungar a informat că extinderea Centralei nucleare de la Paks a ajuns la o nouă etapă, începe excavarea completă, iar până la sfârșitul acestui an, ar putea fi turnat și primul beton. Potrivit comunicatului, acest pas este crucial pentru proiect, deoarece, conform standardelor Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), centrala aflată în construcție poate fi considerată în execuție sau în faza de construcție din momentul turnării primului beton.

De asemenea, Guvernul ungar intenționează să prelungească durata de viața a celor patru reactoare existente la Paks și se bazează pe cooperarea părții ruse în această privință. Ca urmare, în viitor, ponderea energiei nucleare în producția de energie electrică a Ungariei ar putea crește la aproximativ 70%. Acest lucru ar asigura o independență semnificativă față de piețele internaționale de energie, a cărei importanță a fost demonstrată în ultimii ani – a explicat ministrul.

Șeful diplomației ungare a apreciat flexibilitatea Rusiei în ceea ce privește asigurarea livrărilor de țiței, după ce o măsură recentă a Ucrainei a pus în pericol tranzitul prin conducta „Prietenia”, creând dificultăți pentru Ungaria și Slovacia. În cele din urmă, problema a fost rezolvată datorită flexibilității furnizorilor ruși, astfel încât livrările continuă să ajungă în totalitate – a informat ministrul.

Referitor la vizita de săptămâna viitoare a ministrului ucrainean al Afacerilor externe la Budapesta, acesta a precizat că problema drepturilor minorităților va fi cu siguranță pe agenda discuțiilor, deoarece, din anul 2015, Ucraina a lipsit comunitatea maghiară de o parte importantă a drepturilor sale în ceea ce privește utilizarea limbii materne. „Avem o așteptare clară, și anume, ca legislația referitoare la minoritățile naționale să revină la situația de dinainte de anul 2015”, a subliniat politicianul de la Budapesta.

Acesta a adăugat că se va discuta și despre cooperarea economică, domeniul transporturilor și dezvoltarea infrastructurii.

„Și, bineînțeles, nu voi ezita să exprim poziția noastră pro-pace și speranța că războiul se va încheia cât mai curând posibil, că se va ajunge la un armistițiu, vor începe negocierile de pace și viețile oamenilor vor fi în siguranță”, a declarat ministrul ungar al Afacerilor Externe și al Comerțului Exterior.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării